Unde au fost domesticiţi prima dată câinii? jpeg

Unde au fost domesticiţi prima dată câinii?

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2015

Un nou studiu iniţiat la Universitatea Cornell de către o echipă internaţională de cercetători sugerează că cel mai recent strămoş comun al câinilor domestici de astăzi îşi are originile în Asia Centrală.

Studiile genetice precedente au sugerat că animalele au fost prima dată domesticită în Orientul Mijlociu. Asia de Est şi chiar Europa. Echipa de la Cornell a investigat AND-ul nuclear, AND-ul din cromozomii Y şi AND-ul mitocondrial  de la 4676 de exemplare din 161 de rase din 38 de ţări, precum şi de la 549 de câini sălbatici care vieţuiesc pe lângă aşezările umane. Faptul că au fost luaţi în consideraţie câinii sălbatici din regiuni diverse a contribuit la elaborarea unor modele de diversitate în grupurile indigene.

Cercetarea ulterioară s-ar putea concentra mai mult pe rămăşiţele animale din siturile arheologice din Asia Centrală. Deşi cercetătorii încă mai au opinii împărţite privind locul originii câinilor domestici, cad însă de acord asupra datei:undeva acum 15000 de ani. Nu încape îndoială că animalele stăteau pe lângă taberele oamenilor şi s-au acomodat din ce în ce mai mult cu aceştia, dar problema rămâne când a fost realizat primul pas spre domesticirea permanentă şi de ce.

sursa:Archaeology.org