Una dintre cele mai vechi săbii din lume, descoperită din întâmplare  jpeg

Una dintre cele mai vechi săbii din lume, descoperită din întâmplare

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 17 martie 2020

O studentă la arheologie a descoperit una dintre cele mai vechi săbii din lume. Cu o vechime de circa 5.000 de ani, obiectul era expus într-un mic muzeu din mânăstirea San Lazzaro degli Armeni, aflată pe o mică insulă de la marginea lagunei venețiene.

Despre această sabie antică se credea că provine din Evul Mediu și că are doar câteva sute de ani vechime, însă studiile au arătat că este veche de 5.000 de ani și provine dintr-o zonă aflată în prezent în estul Turciei, regiune în care se crede că au fost inventate practic aceste arme în perioada de început a Epocii Bronzului, relatează Agerpres.

Sabia a fost remarcată întâmplător, în noiembrie 2017, de Vittoria Dall'Armellina, care pe atunci era studentă doctorand în arheologie la Universitatea Ca' Foscari din Veneția. Ea a observat această sabie antică printre obiectele medievale expuse în muzeul mânăstirii San Lazzaro degli Armeni. Ea a observat că sabia seamănă cu alte două săbii descoperite în estul Anatoliei ce datează din jurul anului 3.000 î.Hr., despre care se crede că sunt cele mai vechi săbii din lume.

sabie 2 jpg jpeg

Această sabie a fost trimisă la mânăstirea San Lazzaro degli Armeni, un centru religios al unei congregații de călugări catolici armeni din Veneția, alături de alte daruri, sub forma unei donații din partea unui colecționar armean de artă, pe nume Yervant Khorasandjian, pentru călugărul Ghevond Alishan, cunoscut drept părintele Leonzio, în urmă cu 150 de ani. Alishan a murit în 1901 iar bunurile sale au rămas în mânăstire.

Conform unui document ce a însoțit această donație, scris de mână în limba armeană și datând din a doua jumătate a secolului XIX, această sabie misterioasă a fost descoperită la Kavak, o așezare din apropierea coloniei antice grecești de la Trebizond, pe coasta Mării Negre (orașul turcesc Trabzon în prezent).

După mai bine de 2 ani de analize detaliate, cercetătorii au ajuns la concluzia că atât compoziția cât și construcția acestei săbii sunt similare săbiilor antice descoperite în estul Turciei, în palatul antic din Arslantepe. Aceste două săbii au fost datate de către experți ca având o vechime de 5.000 de ani.