Autor 7024 vizualizări


Rămăşiţele a ceea ce se pare că este una dintre primele biserici creştine din Roma au fost descoperite din greşeală în timpul unor săpături. Structura, compusă din patru camere, se pare că ar fi fost construită în secolul I d. Hr. şi a fost descoperită de nişte electricieni care montau cabluri în zona Ponte Molvio.


Arheologii au început fără întârziere studiile. Nimeni nu ştie cu exactitate când sau de către cine a fost costruită biserică, însă au deja anumite teorii. Faptul că pereţii şi podeaua sunt acoperite cu marmură colorată din Africa dau de bănuit că edificiul a servit drept capelă a unei familii nobiliare. Însă o altă descoperire a dus la o altă teorie: în imediata apropiere a bisericii a fost descoperit un cimitir. Aşadar, se speculează faptul că biserica era de fapt un mausoleu ataşat cimitirului. De asemenea, în cimitir au fost descoperite mai multe morminte, unul dintre ele fiind locul de veci al unui bărbat roman.


Specialiştii spun că nu este nimic neobişnuit în faptul că biserica a fost găsită din întâmplare – cel mai vechi apeduct roman a fost descoperit de către lucrătorii de la metrou, iar o veche baie publică a fost descoperită în timpul construcţiei unei biserici noi.