Un vas recent descoperit, aruncă lumea arheologilor în mister jpeg

Un vas recent descoperit, aruncă lumea arheologilor în mister

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Mădălina Grigore
🗓️ 19 august 2011

Vasul cu pricina a fost descoperit recent la un muzeu canadian şi a creat, încă de la început, întrebari a căror răspuns se lasă încă aşteptat.

«L-am trimis la tot felul de experţi în ceramică romană şi la alţi experţi în ceramică.Nimeni nu pare a fi în măsură să vină cu un exemplu», a explicat Katie Urban, unul dintre cercetătorii de la Muzeul Ontario.

Tot ceea ce se poate face se bazează pe speculaţie, «Există o mulţime de opţiuni diferite. Multe dintre ele implică fie o lampă, fie un fel de container pentru animale», a adaugat Katie Urban. Însă, şi pentru aceste argumente speculative există nişte contraargumente :gaura de pe fundul vasului sugerează ca nu a fost nici lampă şi nici container pentru animale.

Provenienţa incertă a vasului

Un alt lucru pus sub semnul incertitudinii este provenienţa vasului. Cercetările preliminare indică faptul că ar proveni din obiectele romane din Marea Britanie, care au fost date în muzeu în 1950 de către arheologul William Francis Grimes.

Acele obiecte au fost găsite în timpul celui de-al II-lea Război Mondial în Londra, într-un crater făcut de o bombă, în apropierea templului antic dedicat lui Mithra.

Incertitudinea vine din faptul că pe lista obiectelor de inventar efectuate în momentul primirii de la W.F.Grimes, acest vas nu apare.

În momentul găsirii, vasul era spart în 180 de bucăţele care dupa reconstituire au alcatuit un mister de aproximativ 40 cm înalţime, aruncând în mister lumea arheologilor.