Un vas din ceramică fină descoperit pe şantierul autostrăzii va fi expus la Deva  Obiectul are o vechime de 3 500 de ani jpeg

Un vas din ceramică fină descoperit pe şantierul autostrăzii va fi expus la Deva. Obiectul are o vechime de 3.500 de ani

📁 Antichitate
Autor: Daniel Guţă
🗓️ 17 martie 2014

Exponatul lunii martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este un vas din ceramică fină, decorat, despre care arheologii susţin că are o vechime de 3.500 de ani. Piesa a fost descoperită pe şantierul autostrăzii Deva – Orăştie, şi a fost restaurată.

Un vas de ceramică fină vechi de 3.500 de ani este prezentat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, ca exponatul lunii martie.

Obiectul antic va putea fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. Vasul din ceramică a fost restaurat de specialiştii muzeului, după ce a fost descoperit în urma săpăturilor arheologice care au avut loc înainte de începerea lucrărilor la autostrada Deva – Orăştie.

„Fragmentele care  alcătuiesc  vasul  prezentat, provin dintr-o locuinţă descoperită în urma cercetării preventive a sitului de la Şoimuş -  “Teleghi”,   în suprafaţa traversată de autostrada  A1.Restaurarea  fragmentelor  a scos  în evidenţă un vas de tip strachină, cu o vechime de peste 3500 de ani, aparţinând culturii Wietenberg, în faza III de evoluţie a acesteia.

Silueta elegantă  a exponatului este confecţionată din ceramică fină, ornamentată prin tehnica inciziei şi încrustaţiei, decorul geometric fiind pus în evidenţă prin umplerea liniilor cu pastă albă”, a informat Daniel Iancu, purtător de cuvânt al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.