Un vânător de comori a găsit piesa centrală din coroana lui Henric al VIII lea | FOTO jpeg

Un vânător de comori a găsit piesa centrală din coroana lui Henric al VIII-lea | FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 februarie 2021

Estimată la două milioane de lire sterline, statueta din aur (foto jos), înaltă de aproximativ 5 centimetri, se consideră a fi fost piesa de rezistență din coroana pe care Henric al VIII-lea o purta de ziua Botezului Domnului, iar urmașii săi, inclusiv Regina Elisabeta I, au folosit-o la ceremonia de încoronare. Figurina îl înfățișează pe Henric al VI-lea, un rege slab în timpul căruia Anglia a cunoscut ravagiile Războiului Celor Două Roze. 

Totuși fiind pios, Heric al VI-lea a căpătat renume de sfânt, iar Henric al VII-lea, tatăl lui Henric al VIII-lea, a folosit relația de rudenie îndepărtată cu el pentru a-și justifica ascensiunea pe tronul Angliei ca fondator al dinastiei Tudorilor. 

Piesa a fost găsită de un căutător amator de comori pe un câmp din Northamptonshire, relatează Smithsonian Magazine, citând presa locală din Anglia. 

Mult timp, coroana Tudorilor a fost considerată pierdută în întregime, dezmembrată și topită în timpul Războiului Civil din secolul al XVII-lea.

Totuși coroana a putut fi reconstituită folosindu-se relatările din documentele vremii și portretele regilor care au purtat-o.

Inventarul curții regale a Tudorilor arată că 344 de safire, rubine, perle și diamante decorau coroana împreună cu figurine între care s-ar fi aflat și cea înfățișându-l pe Henric al VI-lea. 

Statueta se află în prezent la British Museum din Londra pentru evaluare. Dacă se certifică faptul că este piesa din coroana Tudorilor, cel care a găsit-o și proprietarul terenului au dreptul la o parte din prețul cu care piesa va fi achiziționată de un muzeu doritor să o aibă în patrimoniu. 

Foto sus: Coroana Tudorilor, reprezentată într-un portret al regelui Carol I al Angliei, pictat de Daniel Mytens (© Wikimedia Commons)