Un splendid mozaic bizantin a fost descoperit în Israel jpeg

Un splendid mozaic bizantin a fost descoperit în Israel

📁 Istoria Bizanțului
Autor: Ganciu Ilie Iulian
🗓️ 29 mai 2013

       Un mozaic uriaş cu modele geometrice, datând din perioada Bizantină şi care a fost folosit ca podea într-o clădire publică, a fost descoperit în ceea ce este astăzi, Kibbutz Bet Qama, în Israel, anunţă Autoritatea Israeliana pentru Antichităţi (IAA).

        Mozaicul colorat şi clădirea publică, al cărei acoperiş era acoperit cu ţigle, au fost descoperite în Kibbutz Bet Qama, datorită construcţie drumului dintre Ma'ahaz şi Devira .

, , În momentul în care am început să săpăm, am descoperit mozaicul, înainte să găsim marginile clădirii”, declară Davida Eisenberg Degen, un arheolog membru al IAA.

        Mosaicul are o lungime de 12 m şi este lat de 8.5 m. Împărţit în trei pătrate, fiecare conţinând câte un cerc, mozaicul este decorat cu un model  întrţesut. În fiecare colţ sunt reprezentate amfore sau recipiente pentru vin şi alte modele, precum doi păuni care flanchează o amforă, un porumbel şi o potârniche.

         În faţa clădirii, arheologii au mai descoperit  piscine şi o reţea de conducte şi canale.

        Arheologii încearcă să explice rolul clădirii şi al piscinelor. Ei spun că o asemenea construcţie ar fi necesitat un efort financiar semnificativ.