Un politist, urmărit penal în cazul brăţărilor dacice furate jpeg

Un politist, urmărit penal în cazul brăţărilor dacice furate

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 4 iunie 2010

Poliţistul hunedorean trimis în judecată alături de alte patru persoane în dosarul privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice îşi desfăşoară în continuare activitatea deoarece "IPJ Hunedoara nu a fost înştiinţat că un angajat este urmărit penal", informează Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Hunedoara, agentul principal Adriana Voinea, conducerea poliţiei hunedorene nu a fost înştiinţată că un poliţist ar fi urmărit penal sau trimis în judecată într-un dosar privind privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice.

"IPJ Hunedoara nu a fost înştiinţat că un angajat este urmărit penal. Când va ajunge la IPJ Hunedoara o astfel de înştiinţare, poliţistul respectiv va fi pus la dispoziţie pe durata procesului", a declarat Adrian Voinea.

Întrebată dacă poliţistul trimis în judecată îşi desfăşoară în continuare activitatea ca şi până acum, Voinea a răspuns că "nu se ştie despre cine este vorba dacă IPJ Hunedoara nu a fost anunţat".

Potrivit sursei citate, anchetatorii ar fi trebuit ca în momentul începerii urmăririi penale împotriva unui poliţist hunedorean să anunţe conducerea IPJ Hunedoara.

Dosarul în care cinci persoane, între care un ofiţer de poliţie şi un subofiţer de poliţie în rezervă din Hunedoara, au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a ajuns, vineri, la Judecătoria Deva şi a fost stabilit primul termen pentru sfârşitul lunii septembrie.

"Primul termen în acest caz a fost stabilit pentru data de 28 septembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva, Cornelia Filimon.

Cele cinci persoane cercetate în dosarul privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cei cinci sunt cercetaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a bunurilor, abuz în serviciu contra intereselor publice.

Conform rechizitorului, în perioada 1998-2007 inculpaţii s-au constituit într-o asociaţie infracţională care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, internă şi internaţională, care au fost pierdute pentru patrimoniul cultural naţional.

Printre obiectele sustrase şi traficate se află şi celebrele brăţări dacice, unele dintre obiecte recuperate sau răscumpărate de statul român.

Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR).

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, în 26 mai, că autorităţile române speră să recupereze, în acest an, o nouă brăţară dacică din cele 24 sustrase din siturile din Munţii Orăştiei de braconierii arheologici.