Un pod vechi de sute de ani a fost descoperit în Scoţia sub un rău jpeg

Un pod vechi de sute de ani a fost descoperit în Scoţia sub un rău

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 noiembrie 2020

Una dintre cele mai importante construcţii din Scoţia medievală a fost descoperită după ce s-a aflat timp de secole sub un râu, a anunţat joi agenţia culturală din această ţară, relatează Agerpres

Historic Environment Scotland (HES) a declarat că podul medieval "pierdut" a fost descoperit sub apele râului Teviot după o investigaţie arheologică care a durat doi ani. Proiectul "Ancrum Old Bridge", finanţat de HES, a folosit cercetări istorice, cercetări pe teren, fotografii cu ajutorul dronelor, dendrocronologie, arheologie subacvatică şi datarea cu radiocarbon în căutarea podului pierdut. 

Folosind datarea cu radiocarbon pentru lemnul podului, experţii au estimat data construcţiei ca fiind mijlocul anilor 1300, devenind astfel cea mai veche rămăşiţă a unui pod datată ştiinţific care a fost descoperită în locaţia sa originală peste unul dintre râurile Scoţiei. HES a afirmat că podul, construit în timpul regelui David al II-lea al Scoţiei şi al regelui Edward al III-lea al Angliei, are o importanţă naţională istorică şi strategică. 

Arheologi de la Wessex Archaeology au realizat un studiu şi o evaluare a ruinelor. Probele de lemn au fost apoi trimise la Centrul de Cercetări pentru Mediu al Universităţilor Scoţiene pentru datarea cu radiocarbon. Rezultatele au oferit un interval de timp la mijlocul anilor 1300.