Un oraș din Italia cere Germaniei despăgubiri pentru distrugerea de către naziști a unor corăbii antice jpeg

Un oraș din Italia cere Germaniei despăgubiri pentru distrugerea de către naziști a unor corăbii antice

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2020

Nemi, un oraș aflat în apropierea Romei, a anunţat că dorește despăgubiri de război din partea Germaniei după ce, în anul 1944, armata nazistă aflată în retragere ar fi distrus două corăbii antice, relatează DPA, citată de Agerpres.

Corăbiile de mari dimensiuni, despre care se crede că ar fi fost construite pentru împăratul roman Caligula şi care erau folosite pentru venerarea zeiţei Isis, au fost recuperate de pe fundul unui lac din apropierea localității Nemi în anul 1929.

Municipalitatea din Nemi a precizat că ambarcațiunile au fost în mod deliberat incendiate de soldații germani, într-un moment în care trupele aliate avansau, în noaptea de 31 mai 1944. Nu a fost o pagubă colaterală de război, ci o „insultă conștientă”, a precizat primarul localităţii Nemi, Alberto Bertucci. „Am găsit rapoarte, documente cuprinzătoare, mărturii: naziștii i-au îndepărtat pe rezidenți şi pe paznic. Au decis să incendieze acele capodopere. Nu există nicio îndoială”.

Acest articol a apărut în numărul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 14 august – 14 septembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

1 H 223 jpg jpeg