Un mormânt Maya, vechi de 1500 de ani, a fost filmat în premieră VIDEO jpeg

Un mormânt Maya, vechi de 1500 de ani, a fost filmat în premieră VIDEO

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2011

Arheologii au reuşit să filmeze, pentru prima dată, în interiorul unui mormânt mayas. Aceştia au folosit o cameră video minusculă, capabilă să cuprindă imagini dintr-un cavou din Palenque, aflat în sud-estul Mexicului.

Mormântul din Palenque a fost descoperit încă din 1999, dar arheologii nu au putut excava din cauza temerii că piramida de deasupra s-ar putea prăbuşi. "Locul de amplasare şi lucrările de consolidare au împiedicat până acum pătrunderea noastră în interior şi aflarea mai multor detalii despre civilizaţia Maya", a declarat un oficial de la Institutul Naţional de Arheologie din Mexic, potrivit BBC.

În interiorul mormântului, camera a surpins noua figuri negre pictate pe un perete roşu-sângeriu, fragmente de jad şi cochilii, care se cred a fi părţi dintr-un costum funerar. Spre deosebire de celelalte cavouri, aici nu s-a găsit niciun sarcofag. "Este foarte probabil ca părţi din oase să zacă direct pe pietrele aşezate pe podea", a mai anunţat institutul mexican.

Experţii spun că mormântul ar putea data din anul 431 d.H. şi ar putea fi al primului conducător de aici, K'uk Bahlam I. 

Palenque a fost un oraş-stat mayas, iar după decădere, în secolul 8, a fost absorbit de junglă.