Un mormânt din 1918 spune povești pe care germanii le au uitat jpeg

Un mormânt din 1918 spune povești pe care germanii le-au uitat

📁 Primul Război Mondial
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 28 octombrie 2011

Un grup de arheologi francezi au descoperit recent rămășițele a 21 de soldați germani morți în timpul primului război mondial. Acestea au fost găsite într-un adăpost subteran rămas neatins din ziua în care a fost distrus de bombe franceze, acum 93 de ani. Cărțile de buzunar și mătăniile spun poveștile vieții în tranșee din timpul Primului Război Mondial, povești pe care Germania însă nu vrea să le audă.

Rămășițe ale soldaților morți în războiul din 1914-1918 apar destul de frecvent pe șantierele de construcție aflate de-a lungul frontului de vest din Franța și Belgia, dar descoperirea unui număr așa mare de soldați la un loc e ceva rar. Mormântul scoate la iveală soarta soldaților care au murit în explozia care a distrus tunelul.

”Seamănă puțin cu Pompei”, spune Michaël Landolt, arheologul francez care conduce săpăturile. ”Totul s-a prăbușit în câteva secunde și a rămas la fel de atunci. Este o descoperire extraordinară.” Acoperișul acestui adăpost, de fapt un tunel lung de 125 de metri, a fost descoperit accidental în Alsacia, în octombrie 2010, în timpul săpăturilor pentru un proiect de infrastructură din apropiere.

Pipe, rozarii și muștar

Soldații aparțineau Companiei a VI-a a regimului de infanterie 94. ”Trupurile lor au fost lăsate acolo deoarece ar fi fost prea periculos să încerce recuperarea lor.” 34 de oameni au murit în acel atac, iar soldații au reușit să recupereze cadavrele a doar 13 dintre ei.

Tunelul, aflat la 6 metri adâncime, are 1.8 metri înălțime, și a fost construit cu meticulozitatea specific germană, fiind dotat cu încălzire, cabluri pentru telefon, electricitate, paturi și o conductă pentru pomparea în exterior a apei. Avea 16 ieșiri și era suficient de mare cât pentru a adăposti 500 de oameni.

3 40 jpg jpeg

Ghete, căști și arme, o sticlă de vin și un borcan de muștar au fost găsite alături de obiectele personale ale soldaților ce cuprind portofele, pipe, port țigarete, ochelari și cărți de buzunar. A fost găsit și un rozariu cu un glonț de manufactură franceză între mărgele, probabil păstrat ca suvenir. De asemenea, a fost descoperit și scheletul unei capre care era probabil folosită ca sursă de lapte proaspăt.

Germanii nu sunt interesați

În Marea Britanie, descoperirea unui asemenea mormânt comun ar fi o știre senzațională. Jurnaliștii i-ar căuta pe descendenții soldaților morți și ar spune poveștile celor care au făcut sacrificiul suprem în teribilul conflict ce a schimbat radical secolul XX. Așa s-a întâmplat în 2009 când mormântul comun a 250 de soldați englezi și australieni a fost descoperit în satul Fromelles, în apropiere de Lille. A fost lansat un program pentru identificarea rămășițelor celor găsiți prin teste ADN. 110 de soldați au fost identificați după ce 2000 de persoane au răspuns apelului de recoltare de probe ADN.

În Germania, lucrurile stau cu totul altfel. Descoperirea din Franța a ajuns doar în paginile de interior din câteva ziare. În memoria colectivă a națiunii germane, războiul din 1914-1918 este eclipsat de cel de-Al Doilea Război Mondial, de Holocaust și de vina colectivă ce-i împovărează pe germani până în ziua de azi.

”Marea Britanie, Franța și Belgia încă se referă la el [n.r.:la Primul Război Mondial] ca la Marele Război, dar amintirile noastre despre el au fost complet eclipsate de cel de-Al Doilea Război Mondial, cu Holocaustul, expulzarea din est și bombardamentele Aliate”, a mărturisit Fritz Kirchmeier, purtător de cuvânt pentru Comisia Mormintelor de Război. ”Primul Război Mondial are doar un rol minor în memoria națională germană”.

Comisia nu are prea mari speranțe că ar putea contacta familiile celor morți. ”Nu am găsit încă pe nimeni și va fi foarte greu, având în vedere timpul care a trecut” a mai spus Kirchmeier. Totuși, nu ar trebui să fie atât de dificil din moment ce se cunosc numele și datele de naștere ale celor 21 de soldați.

Interesul pentru Primul Război Mondial a fost întotdeauna puternic în Marea Britanie și s-a intensificat în ultimii ani odată cu moartea ultimilor veterani. Rămâne însă de văzut dacă apropiata comemorare a conflictului va trezi interes și în Germania. 

Sursa:http://www.spiegel.de