Un monument dedicat Centenarului va fi amplasat în Piaţa Universităţii jpeg

Un monument dedicat Centenarului va fi amplasat în Piaţa Universităţii

📁 Istorie Modernă Românească
Autor: Redacția
🗓️ 25 iulie 2017

Până în acest moment, pregătirea aniversării Centenarului Marii Uniri este un fiasco. Singurul proiect care se presupune a fi gata la timp este ansamblul I.C. Brătianu. Acesta reprezintă o lucrare arhitecturală, ce măsoară 15m şi care va fi amplasată în mijlocul Pieţei Univesităţii. Proiectul este estimant la 10 milioane de lei şi va fi plătit de către Primăria Capitalei.

Monumentul este o copie fidelă a celui pe care Regele Carol I l-a ridicat în cinstea lui I.C. Brătianu, unul dintre figurile importante care au luat parte la fondarea RegatuluI Român. Operă originală a fost distrusă în 1948 de către comunişti. Materialele folosite sunt conform originalului, şi anume bronz şi granit, iar proiectarea va urma cu fidelitate macheta lui Ernest Dubois, din 1903.

centaran jpg jpeg

Ansamblul urmează să fie amplasat în rondul de la Universitate. De asemenea, se doreşte ca în Capitală, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire să mai fie ridicate alte monumente asemănătoare atât în zona Pieţei Alba Iulia, dar şi în Piaţa Victoriei.