Un fragment din Coran ar putea schimba fundația Islamului jpeg

Un fragment din Coran ar putea schimba fundația Islamului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Laura Ghitoi
🗓️ 2 octombrie 2015

Cel mai vechi fragment dintr-un Coran a fost găsit din întâmplare în biblioteca Universității din Birmigham după ce ar fi fost indexat greșit alături de un Coran din secolul al IX-lea. Primele analize arată că fragmentul, alcătuit din două pagini, ar aparține perioadei 568 – 645 d.Hr., ceea ce intră în conflict direct cu informațiile care atestă că prima carte sacră a Islamului a fost scrisă de abia în anul 653 d. Hr.

Mohamed (570-632 d. Hr), cel care este considerat profetul sfânt și întemeietorul Islamului, ar fi pus bazele acestei religii în anul 610, întemeiând ulterior la Medina în anul 622 prima așezare islamică. Totuși, primul Coran care se baza pe revelațiile și pe învățăturile sale, nu a apărut decât în anul 653 d. Hr., la ordinele celui de-al treilea succesor de-al său, Califul Uthman. Până atunci, transmiterea revelațiilor Profetului s-a făcut pe cale orală, rareori fiind notate fragmente din Coran pe pietre, frunze sau oase.

Coranul – o lucrare inspirată din alte surse și nu complet originală?

După analiza fragmentului care tocmai a ieșit la lumină, unii specialiști afirmă că geneza Islamului, așa cum o știm acum, ar putea fi alta. Mohamed și primii săi discipoli ar fi putut să se inspire și să se ghideze după un text care deja exista și pe care să îl fi modelat după propriile convingeri. Astfel, prin această teorie, faptul că Mohamed ar fi primit revelații de ordin divin pare puțin probabil, în condițiile în care ar fi avut deja un text suport.

Informațiile despre fragmentele vechi de aproximativ 1370 de ani nu sunt încă destul de clare pentru a elimina ipoteza revelațiilor, dar ele pot fi baza unei teorii care să mute originile literaturii islamice cu un secol în urmă.

Profesorii de la Universitatea din Birmigham vor ca descoperirea lor să fie adusă în fața publicului, fragmentele urmând să fie puse într-o vitrină la Institutul Barber de Arte din Birmigham începând cu luna octombrie.