Autor 2006 vizualizări


Tratatul astronomic al lui Galileo Galilei a dispărut de la Bibiblioteca Naţională a Spaniei din Madrid şi este probabil ca valorosul document să lipsească cel puţin din 2014, relatează Agerpres

Informaţia a fost publicată de ziarul „El Pais”, provocând panică în Ministerul Culturii din Spania, care a organizat o întâlnire de criză cu conducerea bibliotecii abia după publicarea articolului în presă.

Tratatul astronomic ''Sidereus Nuncius" (''Mesagerul înstelat") este unul dintre cele mai importante titluri aflate în posesia Bibliotecii Naţionale a Spaniei. Originalul a fost tipărit la Veneţia în anul 1610. Valoarea sa a fost estimată de experţi la 800.000 de euro. 

Conform „El Pais”, restauratorii au descoperit o copie în colecţia bibliotecii în anul 2014. Exemplarul arăta prea nou ca să fie din secolul al XVII-lea. O examinare mai detaliată a confirmat această suspiciune. Potrivit propriilor declaraţii, ei şi-au informat superiorii în legătură cu incidentul, dar nu s-au luat măsuri. Ulterior, în 2018, doi cercetători au atras din nou atenţia în legătură cu faptul că o copie dintr-un catalog digital era falsă. Abia atunci, o unitate specială a poliţiei a început o anchetă secretă.

Relatarea din ziar speculează că incidentul poate fi doar "vârful aisbergului". Lucrarea, în care Galileo descrie peisajul Lunii, fazele lui Venus şi lunile lui Jupiter, a atras mai demult atenţia unui hoţ de artă. Între 2004 şi 2007 la Biblioteca Naţională a Spaniei a avut loc un furt spectaculos. La acea vreme, un aşa-numit istoric a tăiat, din ''Cosmographia", hărţi valoroase ale lumii făcute de geograful grec Ptolemeu, care mai târziu au fost găsite la un colecţionar care le cumpărase la o licitaţie. Mai multe hărţi au dispărut din bibliotecă, iar directorul bibliotecii la acea vreme a trebuit să demisioneze. 

Aparent, în 2004, autorul furtului ceruse şi ''Mesagerul înstelat" al lui Galileo, în timp ce se afla în sala de lectură. O verificare iniţială nu a dezvăluit nimic suspect. Totuşi, destul de interesant este faptul că în 2005 în New York a apărut o copie a cărţii, care în 2014 s-a dovedit a fi un fals foarte elaborat.

În 1987, lucrarea lui Galileo fusese furată din bibliotecă, alături de alte cărţi. Doi ani mai târziu, acestea au fost confiscate de poliţie.