"Un Disneyland al grotescului?" Ce se va întâmpla cu buncărul unde a avut loc tentativa de asasinare a lui Hitler jpeg

"Un Disneyland al grotescului?" Ce se va întâmpla cu buncărul unde a avut loc tentativa de asasinare a lui Hitler

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2012

Buncărul lui Adolf Hitler din nord-estul Poloniei, unde în 1944 a avut loc celebra tentativă de asasinare a Fuhrer-ului, va fi transformat în muzeu, scrie Daily Mail.

Spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, colonelul Claus von Stauffenberg a încercat să-l omoare pe Hitler, plasând o bombă în buncărul din pădurea poloneză. Von Stauffenberg plănuia să-l înlocuiască pe Hitler cu un guvern care să negocieze cu Aliaţii şi să încheie războiul, însă bomba a fost mutată înainte de a exploda, iar Hitler a scăpat doar cu răni minore.

După cel de-al Doilea Război Mondial, buncărul supranumit "bârlogul lupului" a fost deschis publicului, însă a fost folosit mai mult ca poligon de trageri sau teren de paintball. Acum, la 68 de ani după ce buncărul a fost părăsit, va fi transformat în muzeu. "În acest moment nu se mai simte dimensiunea tragică a acestui loc. Trebuie să găsim un nou mod de a povesti celor tineri istoria buncărului, pentru a-i face să o înţeleagă", a declarat istoricul Tomasz Chinciski.

Criticii nu sunt, însă, de acord cu transformarea buncărului în muzeu, spunând că acesta ar fi un "Disneyland al grotescului". Cu toate acestea, o companie privată a construit deja un restaurant, un hotel şi un poligon de trageri în apropierea buncărului din pădurea poloneză. Buncărul trebuie însă amenajat, la fel şi căile de acces către "bârlogul lupului".

sursa:http://www.gandul.info