Un desen de Vincent van Gogh, descoperit recent, expus pentru prima dată publicului | FOTO jpeg

Un desen de Vincent van Gogh, descoperit recent, expus pentru prima dată publicului | FOTO

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2021

Un desen realizat de Vincent van Gogh, descoperit într-o colecție privată olandeză unde a fost păstrat timp de peste 100 de ani, a fost prezentat pentru prima dată publicului la Muzeul Van Gogh din Amsterdam.

„Este pentru prima dată când acest desen iese la rampă. Nu a mai fost niciodată expus. Provine dintr-o colecție privată olandeză unde a fost păstrat un timp îndelungat și este pentru prima dată când îl putem vedea”, a precizat Teio Meedendorp, un specialist al muzeului, conform Agerpres.

Desenul este un studiu în creion realizat în noiembrie 1882. Proprietarii desenului, o familie olandeză care l-a cumpărat în 1910, au solicitat muzeului autentificarea lucrării în urma unui apel lansat către colecționarii privați pentru îmbogățirea bazei de date electronice și a inventarului muzeului.

Experții au confirmat ulterior că este într-adevăr vorba despre o nouă operă din portofoliul lui Van Gogh, un eveniment „foarte rar”, potrivit directoarei muzeului, Emilie Gordenker.

Desenul reprezintă un țăran bătrân așezat pe un scaun din lemn, care își ține capul în mâini. Calitatea hârtiei, tipul creionului de tâmplărie folosit până la urmele caracteristice modalității prin care artistul își prindea hârtia pe masa de desen au fost indicii suplimentare în sprijinul autentificării.

Bătrânul reprezentat în tablou se numea Jacobus Zuyderland, avea 72 de ani în momentul picturii și a trăit mai mult decât artistul, care s-a sinucis în 1890, la 37 de ani.