Un castru roman, cu un rol cheie în invazia Britaniei, descoperit în Olanda jpeg

Un castru roman, cu un rol cheie în invazia Britaniei, descoperit în Olanda

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 27 decembrie 2021

Arheologii olandezi au descoperit un castru roman cu o suprafață întinsă, despre care se crede că a jucat un rol cheie în invazia de succes a Britaniei în 43 d.Hr, relatează Guardian. Tabăra fortificată adăpostea „câteva mii” de soldați pregătiți pentru luptă și era staționată la Velsen, la 20 de mile de Amsterdam, pe malul Oer-IJ, un afluent al Rinului.

Arjen Bosman, arheologul din spatele descoperirilor, a spus că dovezile indică faptul că Velsen, sau Flevim în latină, a fost castrul cel mai nordic al imperiului, construit pentru a ține la distanță tribul germanic Cherusci, în timp ce trupele invadatoare romană făceau pregătiri să traverseze de la Boulogne (Franța) către plajele sudice ale Angliei. Se presupune că împăratul Caligula (12 d.Hr-41 d.Hr.) ar fi creat tabăra, dar aceasta a fost exploatată cu succes abia de succesorul său, Claudius, care a condus invazia de succes din 43 d.Hr.

 „Ştim sigur că Caligula a fost în Ţările de Jos, deoarece există scrijelituri pe butoaiele de vin din lemn cu inițialele împăratului arse, sugerând că acestea provin de la curtea imperială. Caligula a venit aici pentru a se pregăti pentru invadarea Angliei - ca să aibă aceleași realizări militare ca Iulius Cezar - dar să se stabilească acolo după aceea. Nu a putut termina treaba, deoarece a fost ucis în 41 d.Hr, iar cel care a preluat tabăra a fost Claudius. Am găsit scânduri de lemn sub turnul de veghe sau poarta castrului, iar aceasta este faza dinaintea invaziei Angliei. Scândura de lemn a fost datată în iarna anului 42/43 d.Hr. Este o dată minunată. Am sărit în sus când am aflat de ea”, a spus arheologul olandez. 

Împăratul Claudius a debarcat în Britania în 43 d.Hr.

Forțele invadatoare ale lui Claudius, neatinse de triburile germanice, și-au făcut debarcarea în Kent, iar până în vara lui 43 d.Hr., împăratul era suficient de încrezător pentru a călători în Britania, intrând în triumf în Camulodunum (Colchester) pentru a primi supunerea a 12 căpetenii. În trei ani, romanii revendicaseră întreaga Britanie ca parte a imperiului lor. Bosman a spus: „Forța principală a venit din Boulogne și Calais, dar flancul de nord al atacului a trebuit acoperit și a fost acoperit de castrul din Velsen. Amenințarea germanică apare de mai multe ori în literatura romană.  

„A fost un sistem de avertizare timpurie pentru trupele din Franța. Nu a contat ce au pus triburile germanice pe câmp, deoarece acolo era o legiune”.

Prima dovadă a unui castru roman din Velsen, Olanda de Nord, a fost descoperită în 1945 de școlari care au găsit cioburi de ceramică într-un șanț antitanc german abandonat. 

Cercetările au fost întreprinse în anii 1950 în timpul construcției Velsertunnel, sub Nordzeekanaal, iar săpăturile arheologice au avut loc în anii 1960 și 70.

În 1997, Bosman a descoperit șanțuri romane în trei locuri, precum și un zid și o poartă - suficiente dovezi ca zona să devină un sit arheologic protejat. Dar, în această etapă, se considera că tabăra Velsen, identificată ca fiind folosită între anii 39 și 47, era una de mici dimensiuni. În 1972 s-a mai descoperit un castru numit Velsen 1, despre care se crede că a fost utilizat între 15 și 30 d.Hr.

Existența celor două castruri aflate la câteva sute de metri unul de celălalt i-a făcut pe cercetători să creadă timp de decenii că ambele ar fi fost probabil doar castellum, tabere militare minore de doar unul sau două hectare. S-a dovedit că castrul Velsen 2 avea de fapt 11 hectare. 

„La 11 hectare, acesta nu ar fi un castru complet pentru o legiune întreagă de 5.000 până la 6.000 de oameni, dar nu știm unde se termină în nord, așa că ar fi putut fi mai mare.” 

Castrul Velsen 2 a fost abandonat în 47 d.Hr. după ce Claudius a ordonat tuturor trupelor sale să se retragă în spatele Rinului. Stăpânirea romană a Britaniei s-a încheiat în jurul anului 410 d.Hr., când imperiul a început să se prăbușească pe fondul luptelor interne și ca rezultat al amenințărilor tot mai mari din partea triburilor germanice.

Foto sus: o reconstituire a castrului roman de la Velsen, realizată de Muzeul de Arheologie Huis van Hilde