Un acord SUA Ungaria împiedică moştenitorii unui bancher evreu să şi recupereze bunurile jpeg

Un acord SUA Ungaria împiedică moştenitorii unui bancher evreu să-şi recupereze bunurile

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2010

Un acord din 1973 între Ungaria şi Statele Unite ar putea zădărnici eforturile descendenţilor unui bancher evreu ungar, pentru a recupera opere de artă confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

"Conform acordului ungaro-american din 1973, Ungaria a achitat deja o compensaţie, iar acest lucru înseamnă că familia Herzog şi-a pierdut drepturile asupra operelor de artă", a declarat joi directorul adjunct al Muzeului naţional ungar, Gyorgy Szucs.

În baza acestui acord, Budapesta a achitat indemnizaţii în valoare de circa 18, 9 milioane de dolari (14, 4 milioane de euro) şi, în schimb, Statele Unite şi cetăţenii lor trebuia să abandoneze orice drept la alte compensaţii sau la restituirea unei proprietăţi confiscate, precum operele de artă, a explicat Szucs.

Moştenitorii unui bancher evreu, Baron Mor Lipot Herzog, a cărui importantă colecţie de artă ar fi fost sustrasă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au depus plângere împotriva Guvernului Ungariei, a trei muzee şi a unei universităţi pentru a recupera circa 40 de opere, estimate la 100 de milioane de dolari.

"Aceasta este a doua oară când descendenţii atacă Ungaria, cererea lor a fost deja respinsă de Guvern în urmă cu trei ani", a amintit Szucs.

Instituţiile ungare vizate au precizat că nu au primit nici un document oficial privind o a doua plângere şi refuză orice comentariu.

În plângerea lor, ei explică faptul că, exilată în Statele Unite, familia bancherului nu a încercat să-şi recupereze bunurile în perioada comunistă. Dar "la deschiderea Ungariei faţă de Occident în 1989, moştenitorii Herzog au început să ancheteze şi au aflat că numeroase opere erau agăţate pe pereţii Muzeului de Arte Frumoase şi ai Galeriei Naţionale Ungare".

Aceste muzee au acceptat la vremea respectivă să restituie şase tablouri şi o sculptură în lemn.

Operele din colecţia lui Herzog reclamate de moştenitori includ piese de Lucas Cranach cel Bătrân, Van Dyck, Vélasquez sau chiar Monet.

Muzeul naţional ungar deţine unele dintre operele disputate, "pe care le vom restitui dacă tribunalul ia o decizie în favoarea familiei", a declarat Szucs.

Moştenitorii lui Herzog susţin că este vorba despre "cererea nerezolvată de restituire a operelor furate în timpul Holocaustului cea mai importantă din lume". Ei cer de asemenea stabilirea unui inventar al tuturor operelor de artă care au aparţinut familiei Herzog deţinute de statul ungar.