Cetatea Devei și Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor fi reabilitate cu fonduri europene jpeg

Cetatea Devei și Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor fi reabilitate cu fonduri europene

📁 Patrimoniu
Autor: Readctia
🗓️ 16 iulie 2019

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane, şi Incinta 1 a Cetăţii Deva vor fi reabilitate cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. Contractele de finanţare au fost semnate, marţi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, perioada de implementare a proiectului fiind de 54 de luni.

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea şi restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi. Sunt prevăzute lucrări ample, cum ar fi reconstruirea şi gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, informează Agerpres.

Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic al amfiteatrului, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.

Incinta 1 a Cetăţii Deva, cea mai importantă parte a monumentului istoric, este închisă în prezent circuitului turistic din cauza riscului pe care îl reprezintă starea de degradare a ruinelor cetăţii. Investiţia cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea uşilor şi ferestrelor cu tâmplărie din lemn. Proiectul include realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu. Incintele 2 şi 3 ale cetăţii au fost reabilitate tot cu fonduri europene.

Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Ulpia Traiana Sarmizegetusa jpg jpeg