Tuneluri secrete descoperite sub vila unui împărat roman jpeg

Tuneluri secrete descoperite sub vila unui împărat roman

O echipă de arheologi amatori a descoperit o vastă retea de tuneluri subterane construite sub vila împăratului Hadrian de la Tivoli. Tunelurile se pare că ar fi permis deplasarea sclavilor şi negustorilor care ajutau la buna funcţionare a proprietăţii, evitând eventualele inconvenienţe ce s-ar fi produs la nivel stradal.

Deşi s-au mai descoperit reţele similare în acelaşi complex, de data aceasta lucrurile sunt mai fascinante întrucât nu există vreo menţiune a pasajelor secrete în vechile planuri ale structurii, afirmă Marina De Franceschini de la Universitatea din Trento, cea care coordonează excavările.

Totuşi, cecetătorii bănuiau de multă vreme că există o infrastructură subterană în zona Tivoli, acolo unde împăratul Hadrian, un mare împătimit al artei şi arhitecturii, se retrăgea uneori. Dar în timp ce acesta era ocupat cu politica şi organizarea de banchete fastuoase, oamenii invizibili care se perindau pe drumurile ascunse contribuiau decisiv la gestionarea proprietăţii.

Mii de comercianţi, sclavi, căruţe umplute cu bunuri aveau astfel acces în interiorul complexului fără prea mare deranj, o soluţie extrem de modernă şi practică, asemănătoare cu ce vedem azi pe vasele de croazieră unde zonele de lux pentru pasageri şi cele destinate personalului sunt deservite de coridoare separate.

Sclavii au construit tunelurile cioplind tuful moale, iar aceeaşi rocă a fost apoi întrebuinţată la ridicarea vilei. De-a lungul timpului, structura subterană a fost inundata de pământul care i-a ascuns adevărata anvergură. Folosind planurile arhitecturale antice, cercetătorii au reuşit să scoată la iveală tunelurile din partea de sud-vest a ruinelor, dar bănuiau că mai sunt şi alte pasaje.

Acum câţiva ani, Franceschini a cerut ajutor unui grup intitulat Sotterranei di Roma (Roma Subterană) pentru a excava şi estul vilei. Grupul cuprindea speologi şi arheologi amatori care se specializaseră în explorarea tunelurilor subterane. De data aceasta, după ce au cărat nenumărate găleţi de pământ din pasajele înguste, acestia au dat la iveală o reţea cu totul nouă, care pornea de la partea vilei cunoscută sub numele de Academia şi străbătea în jur de 4 km. până la un alt drum subteran numit Grande Trapezio.

Scopul precis al vastului sistem rămâne momentan incert. Zona complexului a fost interpretată drept una mai privată, mai izolată, în care împăratul mergea mai mult singur sau însoţit doar de câteva persoane, a comentat Inge Weustig, membru al grupului de arheologi.

sursa:LiveScience