Tunelul secret al Papei: Passetto di Borgo jpeg

Tunelul secret al Papei: Passetto di Borgo

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 5 februarie 2015

Construcţia zidului exterior al Passetto di Borgi s-a realizat în anul 850. Însă, în 1277, Papa Nicholas al III-lea a fost cel care a supravegheat lucrările ce au transformat pasajul în ceea ce este el azi. Papa Alexander al VI-lea a terminat construcţia zidului exterior în 1492, destul de eficient de altfel pentru că a fost atacat de francezi.

Papa Alexander a folosit pasajul pentru a fugi din calea francezilor ce au invadat Vaticanul doar doi ani mai târziu, notează slate.com. Cea mai recentă urgenţă papală a avut loc în 1527, atunci când Clement al VII-lea a scăpat prin tunel de trupele lui Charles al V-lea.

tunelul papilor
tunelul papilor

Soldaţii lui Charles au sfârşit prin a ucide mare parte din Garda Elveţiană chiar pe treptele Bisericii Sfântul Petru. Ca urmare a dramelor numeroase din secolul al XVI-lea, pasajul papal de urgenţă a rămas destul de neîngrijit, închis publicului, dar disponibil papilor în caz de criză. În anul 2000, în onoarea Jubileului Bisericii Catolice, Pasetto a fost renovat. În ultimii ani, pasajul de urgenţă al papilor a fost deschis vizitatorilor, timp de o perioadă limitată, în fiecare vară.