Transnistria cere ONU să îi recunoască independenţa, după modelul Kosovo jpeg

Transnistria cere ONU să îi recunoască independenţa, după modelul Kosovo

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 27 iulie 2010

Solicitarea autorităţilor transnistrene de recunoaştere a independenţei nu este nouă, dar este reiterată în contextul deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie de a recunoaşte drept legală independenţa Kosovo.

"Republica moldovenească nistreană constată încă o dată şi atrage atenţia ONU că republica corespunde tuturor criteriilor internaţionale de stat independent şi întruneşte toate condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută pe plan internaţional", se spune într-o scrisoare oficială a ministerului de Externe separatist, difuzată de agenţia de presă regnum.ru, citată de Unimedia.

Documentul face referire la recunoaşterea independenţei Kosovo, care înseamnă acordarea statutului legitim principiului de autodeterminare a poporului.

"Ministerul de Externe al Transnistriei îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite împreună cu alte structuri internaţionale să participe activ a elborarea unor criterii unice de recunoaştere a statelor, care şi-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea", se mai spune în declaraţie.Autorităţile separatiste din Transnistria s-au adresat ONU şi în 2008, solicitând recunoaşterea independenţei şi făcând referire la evenimentele din Kosovo. La 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis că separarea unilaterală a Kosovo de Serbia în 2008 nu a încălcat legile internaţionale.