Transilvania „magnifică“ şi oraşele sale medievale „desprinse din poveşti“ jpeg

Transilvania „magnifică“ şi oraşele sale medievale „desprinse din poveşti“

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Oana Antonescu
🗓️ 26 august 2014

Un jurnalist al tabloidului britanic „The Mirror“ se arată impresionat de frumuseţea Transilvaniei, dar şi de Bucureşti, după o călătorie pe care a făcut-o în ţara noastră.

Chris Granet dedică Transilvaniei un amplu articol în publicaţia britanică, după un periplu prin satele de dincolo de Carpaţi. „Mergeţi pe urmele lui Vlad Ţepeş făcând o excursie prin Transilvania magnifică din România, co oraşele sale medievale desprinse parcă din poveşti“, recomandă jurnalistul la începutul articolului.

„Puteam jura că sunt în Renania sau Bavaria, în Germania-dar eram în România şi aceasta era Transilvania“ povesteşte el, descriind coloristica medievală şi arhitectura renascentistă, încadrate perfect de munţii împăduriţi din depărtare. „Amplasată printre vârfurile Munţilor Carpaţi, Transilvania a fost cândva marginea sălbatică a Europei“, mai scrie jurnalistul. 

Bucureştiul, o revelaţie

Călătoria jurnalistului britanic a început din Bucureşti, oraş despre care mărturiseşte că a fost o „revelaţie“. Vizita în centrul istoric, cu arhitectura sa franţuzească, i-a lăsat o impresie foarte plăcută. „Întregul oraş debordează de energie (...). Am trecut de la tineri de 20 şi ceva de ani bând bere sub un copac la urmele de gloanţe de pe fostul sediu al Partidului Comunist“, spune în articol.

Jurnalistul a vizitat şi Castelul Peleş, căruia îi face un scurt istoric, apoi a mers în Braşov, Sighişoara şi la Castelul Bran. El a poposit şi la Viscri, acolo unde prinţul Charles deţine o proprietate. „Există şapte sate protejate UNESCO în regiune, iar preferatul meu a fost Valea Viilor“, mărturiseşte Chris Granet. La finalul articolului, el îi încurajează pe britanici să viziteze România şi le face chiar şi câteva recomandări pentru o călătorie în ţara noastră.

Recomandările britanicilor

Când să mergi:din martie şi până în noiembrie este perioada cea mai bună pentru drumeţii. Din decembrie şi până în martie este sezon de schi. Vara este superbă la Marea Neagră.

Recomandare:folosiţi un sistem de navigaţie dacă mergeţi cu maşina. Sunt puţine semne de circulaţie, la distanţe mari.

Pune în bagaje:haine călduroase pentru nopţile petrecute la munte.

Bine de ştiut:mâncarea în oraş este destul de ieftină. O masă pentru două persoane costă în jur de 15 lire sterline. Berea locală este în jur de 1, 20 lire sterline în baruri. Cafeaua-0, 80 lirte sterline.

Nu rata:opreşte la tarabele de la marginea drumurilor, unde localnicii vând produse tradiţionale, făcute în casă:gemuri, ţuică-poate fi foarte tare (până la 70% tărie!).

www.adevarul.ro