Top 5 cele mai ingenioase farse din istorie jpeg

Top 5 cele mai ingenioase farse din istorie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Iulian Ioncea
🗓️ 3 aprilie 2011

Farsele au făcut tot timpul parte de istorie, indiferent dacă vorbim despre Grecia Antică sau despre zilele noastre. Discoverya întocmit un top al celor mai interesante farse din istoria omenirii.

Calul Troian

Legenda spune că grecii, într-un război de lungă durată împotriva locuitorilor din Troia, au construit un cal gigant şi l-au oferit troienilor în semn de pace. După ce aceştia au introdus calul în cetate, din acesta a ieşit o armată de greci care a cucerit Troia. Expresia „calul troian" este folosită, în continuare, de foarte multe ori, la modul figurativ, dar atacul grecilor rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari farse.

Difuzarea la radio a romanului „Războiul lumilor"

Romanul SF al lui H. G. Wells prezintă încercarea marţienilor de a coloniza pământul şia fost citit în direct în noaptea de Halloween, în anul 1938, la radio. Moderatorul Orson Welles a difuzat un „jurnal de urgenţă" în care a citit cartea prezentând evenimentele ca pe nişte fapte reale, iar oamenii care ascultau adaptarea radiofonică a textului au crezut că Pământul este invadat de către extratereştri.

Welles a spus apoi că nu s-a gândit niciun moment că acea ştire va crea atât de mare isterie în rândul lumii.

Omul din Piltdown

Charles Dawson şi Arthur Smith Woodward au pretins că au descoperit, în anul 1912, rămăşiţlele fosilizate ale celei mai timpurii fiinţe humanoide. Cei doi au anunţat că fragmentele au fost găsite în Anglia şi au încercat să reconstruiască craniul fiinţei, denumit „Omul din Piltdown". A fost nevoie de peste 40 de ani pentru ca oamenii de ştiinţă să-şi dea seama că au fost păcăliţi, deoarece Dawson şi Woodward au combinat, de fapt, un craniu de om şi un maxilar de urangutan.

image

Submarinul U-505

În mijlocul Celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact la 4 iunie 1944, armata Statelor Unite a reuşit să captureze un submarin german, denumit U-505. În încercarea lor de a-i învingepe nemţi, americanii au decis să păstreze submarinul şi echipajul, pentru a se putea folosi de tehnica nemţească. Submarinul a fost remorcat la Bermuda, iar cei 58 de soldaţi nazişti au fost izolaţi.

Oficialii germani i-au considerat morţi pe membrii echipajului, dar aceştia au fost eliberaţi la sfârşitul războiului.

Povestea băiatului pierdut în balon

Un balon gigant a fost lansat deasupra Statelor Unite, zburând la o altitudine de 2.300 de metri, iar o familie îngrijorată a explicat că băieţelul lor este în balon. La trei zile după această întâmplare, postul CNN a anunţat că totul a fost o farsă, pusă la cale de către un cuplu de actori. Băiatul se afla de fapt în casa părinţilor, aceştia precizând că întâmplarea a fost doar o farsă.