Timp de 11 zile, în Coreea de Nord nu se râde și nu se consumă alcool jpeg

Timp de 11 zile, în Coreea de Nord nu se râde și nu se consumă alcool

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 decembrie 2021

Radio Free Asia (RFA) spune că nord-coreeni nu au voie să consume alcool, să râdă și să desfășoare activități de agrement. De asemenea, este complet interzis să își cumpere alimente în ziua aniversară.

Kim Jong-il a fost al doilea lider suprem din Coreea de Nord, între 1994 și 2011, când a murit la vârsta de 70 de ani și a fost succedat de fiul său cel mic, Kim Jong-un.

Deși guvernul impune în mod normal o perioadă de doliu de zece zile, anul acesta a fost prelungită cu încă 24 de ore pentru a marca cea de-a zecea aniversare de la moartea fostului lider.

Un nord-coreean din orașul de la granița de nord-est Sinuiju a spus pentru RFA: „În perioada de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne angajăm în activități de agrement. În trecut, mulți oameni care au fost prinși consumând alccol sau în stare de ebrietate, în timpul perioadei de doliu, au fost arestați și tratați ca niște „criminali ideologici”. Au fost luați și nu au mai fost văzuți niciodată. Chiar dacă un membru al familiei tale moare în perioada de doliu, nu ai voie să plângi tare iar trupul poate fi scos din casă abia după perioada de doliu. Oamenii nu-și pot sărbători nici măcar zilele de naștere dacă sunt în perioada de doliu”.

O a doua sursă a RFA – un rezident din provincia vestică South Hwanghae – a spus că poliția a fost instruită să aibă grijă de oamenii care nu par îndurerați. „Ei vor avea datoria specială de a înlătura comportamentele care dăunează stării de doliu colectiv.”

Coreea de Nord s-a luptat întotdeauna cu penuria de alimente și cu crize economice, însă aceste probleme au fost agravate de criza provovată de COVID. Perioada de doliu va fi o încercare în plus pentru cetățeni. Una din surse a spus pentru RFA: „Sper doar că perioada de doliu pentru Kim Jong-il va fi scurtată în viitor la o săptămână, așa cum este pentru Kim Il-sung. Oamenii se plâng că cei vii sunt nevoiți să-i plângă până la moarte pe acești doi morți”.