Teste ADN, efectuate la solicitarea Bisericii Ruse, pentru confirmarea autenticității rămășițelor Romanovilor  jpeg

Teste ADN, efectuate la solicitarea Bisericii Ruse, pentru confirmarea autenticității rămășițelor Romanovilor

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 20 iulie 2018

Noi teste ADN efectuate asupra rămășițelor pământești ale ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea și ale membrilor familiei sale, efectuate la solicitarea Bisericii Ruse, le-au confirmat autenticitatea, au anunțat anchetatori ruși.

Mai multe analize au fost deja efectuate de către autoritățile ruse în trecut, însă rezultatele lor nu au fost niciodată recunoscute de Biserică Ortodoxă Rusă. Ca urmarea a acestor noi teste, Biserica Rusă ar putea să recunoască aceste rămășițe drept autentice și să autorizeze înmormântarea lor religioasă, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Vladimir Legoida susține că Biserica va "analiza cu atenție" aceste rezultate și a salutat totodată "atmosfera de transparență" în care a fost condusă ancheta de către autoritățile ruse. Ancheta a fost redeschisă în 2015 și este încă în curs de desfășurare.

Testele au necesitat pentru prima dată exhumarea rămășițelor pământești ale precendetului țar, Alexandru al III-lea, și au dovedit că acesta și Nicolae al II-lea erau "tată și fiu", potrivit anchetatorilor.

Nicolae al II-lea, soția sa Alexandra Feodorovna, cele patru fiice și fiul lor au fost împușcați de bolșevici în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 la Ekaterinburg, în Urali. Ei au fost canonizați de către Biserica Ortodoxă în anul 2000.

Descoperite în 1979, rămășițele lui Nicolae al II-lea, ale soției sale și a trei dintre copiii acestora au fost îngropate în fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg în 1998, într-o ceremonie de la care a lipsit patriarhul de la acel moment. Presupusele rămășite pământești ale celorlalți copii ai țarului, Alexei și Maria, au fost descoperite în 2007 și nu au fost încă îngropate din cauza lipsei unui acord între autorități și Biserică.