Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II lea, plănuită de KGB? jpeg

Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, plănuită de KGB?

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 17 mai 2011

În anul 2011, la împlinirea a 30 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, doi italieni au readus în atenţia publică acuzaţiile conform cărora KGB s-ar fi aflat în spatele acestui plan.

Autorii italieni, Ferdinando Imposimato, un judecător ieşit la pensie, şi jurnalistul Sandro Provvisionato au publicat cartea „Atentat aupra Papei”, în care susţin că agresiunea nu a fost doar opera unui extremist, ci rezultatul unei conspiraţii puse la cale de către Uniunea Sovietică, dar cu ajutorul serviciilor secrete bulgare şi a mafiei turceşti

La 13 mai 1981, patru gloanţe l-au lovit pe Papa Ioan Paul al II-lea, în Piata Sf. Petru din Vatican. În mod miraculos, el a supravieţuit atacului, iar responsabil a fost făcut turcul Mehmet Ali Agca, condamnat la închisoare pe viaţă. El a declarat că a acţionat sub sprijin bulgar, însă nu şi-a justificat motivele atentatului. Ulterior, Papa l-a vizitat pe cel care a încercat să-l omoare şi l-a iertat.

De altfel, cotidianul polonez Rzeczpospolita susţine că a descoperit un document necunoscut până acum în arhivele Ministerului de Interne, în care persoane asociate cu serviciul secret al Germaniei de Vest spun că serviciul secret sovietic a fost "forţa inspiraţională şi organizaţională" din spatele tentativei eşuate de asasinare a Papei. Planul avea menirea şi de a împiedica vizita lui Paul al II-lea în Polonia, la funeraliile unui înalt prelat. 

„Vizita Papei la funeraliile prelatului Wyszyński ar impulsiona nemulţumirea polonezilor şi de aceea se presupune că Papa trebuia eliminat din joc” susţine o sursă din serviciile de informaţii vest-germane, potrivit documentului publicat de Rzeczpospolita.

În Piața Sf. Petru, locul atentatului este marcat de o mică placă de marmură albă amplasată în pavaj

Papa Ioan Paul II jpg jpeg

Mai mult, autorii italieni susţin că şi împotriva liderului "Solidarităţii", fostul preşedinte polonez Lech Walesa, a fost plănuit un asasinat, în timpul vizitei sale la Roma, în ianuarie 1981, scrie site-ul polonez The News.

„KGB-ul (serviciul secret sovietic) a luat decizia de a-i elimina fizic pe cei doi mari adversari ai săi, Lech Walesa şi Papa Ioan Paul al II-lea”, susţin cei doi autori italieni.