Tensiuni diplomatice la nivel înalt între Polonia și Israel jpeg

Tensiuni diplomatice la nivel înalt între Polonia și Israel

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 februarie 2019

O reuniune a Grupului de la Vișegrad, programată să se desfășoare în Israel luni și marți, a fost anulată după ce oficialii polonezi au renunțat la participare, ca urmare a declarațiilor premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a sugerat că Polonia a fost complice la Holocaust.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că că Polonia s-a retras de la reuniune, iar premierul Cehiei, Andrzej Babis, a anunțat că evenimentul nu va mai avea loc, în schimb vor fi dialoguri bilaterale, relatează Adevărul.

Cu ocazia summitului pentru Orientul Mijlociu, care a avut loc săptămâna trecută la Varșovia, presa israeliană a relatat o afirmație a lui Netanyahu potrivit căreia niciun polonez nu a fost judecat pentru colaborarea cu naziștii.

Ulterior, ministrul interimar de externe Israel Katz a declarat postului de radio al armatei israeliene că: ”adevărul istoric nu poate fi modificat. Mulți polonezi au colaborat cu naziștii și au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului” și că ”antisemitismul era înnăscut la polonezi înainte de Holocaust, în timpul acestuia și mai târziu”.  

Șeful cancelariei guvernului de la Varșovia, Michal Dworczyk, a calificat declarația lui Katz drept ”rușinoasă”.  

Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au crescut după ce Polonia a adoptat anul trecut o lege care pedepsește cu închisoarea folosirea unor expresii cum ar fi ”lagărele de concentrare poloneze”. La presiunile guvernului SUA și după indignarea provocată în Israel, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.