Autor 2670 vizualizări


Arheologii egipteni au descoperit templul funerar al reginei Nearit (Neit), în apropierea piramidei soţului ei, regele Teti, primul faraon din a Şasea Dinastie a Vechiului Regat (2686 - 2181 î.e.n.).

Printre obiectele aduse recent la lumină în necropola Saqqara, situată la sud de Cairo, se numărându-se 54 de sarcofage din lemn, multe dintre acestea datând din urmă cu 3.000 de ani, din timpul Noului Regat. Printre noile descoperiri se numără 52 de puţuri funerare, cu o adâncime între 10 şi 12 metri.


În interiorul puţurilor funerare au fost găsite peste 50 de sicrie din lemn care datează din perioada Noului Regat (1520 - 1075 î.e.n.).

Este pentru prima dată când sunt descoperite sarcofage datând din timpul Noului Regat la Saqqara, un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, unde se află Piramida lui Djoser, afirmă Ministerul Turismului şi Antichităţilor din Egipt, într-un comunicat.


„Este pentru prima dată când au fost găsite sicrie care datează din urmă cu 3.000 de ani în regiunea Saqqara”, a spus arheologul egiptean Zahi Hawass, care a condus misiunea arheologică.

Sculptate în formă umană şi pictate în culori vii, multe dintre sarcofage sunt încă intacte. Arheologii au descoperit totodată jocuri, statui şi măşti funerare antice, dar bărci din lemn, datând din timpul Noului Regat.


Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار