Tablou de Gustav Klimt, expus la Viena după mai mult de un secol jpeg

Tablou de Gustav Klimt, expus la Viena după mai mult de un secol

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 martie 2021

Una dintre ultimele picturi ale lui Gustav Klimt, "Doamna cu evantai", este expusă din nou în Austria, ţara natală a pictorului, după mai mult de un secol, relatează agerpres.ro.

Tabloul, care a fost scos din ţară în circumstanţe neclare şi a dispărut din ochii publicului pentru prima dată acum 101 ani, se află acum în centrul unei mici expoziţii despre ultimele lucrări ale lui Klimt, şi a fost prezentat miercuri la Muzeul Belvedere din Viena.

"Doamna cu evantai" este portretul unei femei necunoscute care îşi arată un umăr dezgolit pe un fundal viu colorat, cu păsări şi flori. Aceasta este una dintre cele două picturi neterminate care au fost găsite în atelierul lui Klimt după moartea sa, în februarie 1918.

Doi ani mai târziu, "Doamna cu evantai" a fost expusă la Viena, însă, de atunci, traseul său devine greu de urmărit.

Potrivit Muzeului Belvedere, colecţionarul de artă vienez Rudolf Leopold a cumpărat lucrarea de la văduva unui industriaş în anii '60.

Rămâne în continuare neclar momentul în care pictura a părăsit Austria pentru a fi vândută unui colecţionar american. "Doamna cu evantai" a fost ultima dată expusă la Cracovia în 1992.