SUA suplimentează fondurile pentru apărarea flancului estic al NATO  Investiții în două baze din România jpeg

SUA suplimentează fondurile pentru apărarea flancului estic al NATO. Investiții în două baze din România

📁 Istorie recentă
Autor: Viorica Marin
🗓️ 29 mai 2017

Administrația Trump a propus o creștere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apărarea statelor din flancul estic al NATO (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania) în anul fiscal 2018 față de cel anterior, potrivit unui document oficial al Ministerului american al Apărării.

O parte din aceste fonduri urmează să fie utilizate pentru investiții în baze militare din România.

Documentul propune ca bugetul Inițiativei Europene de Reasigurare (European Reassurance Initiative), care constă în măsuri de reacție la presupusele ingerințe ruse în conflictul din estul Ucrainei, să crească de la 3,4 miliarde de dolari în acest an, la 4,7 miliarde de dolari în anul 2018.

Fondurile solicitate de Pentagon includ și două proiecte în România — unul, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităților în baza de la Câmpia Turzii, iar celălalt, în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Pentagonul mai prevede ca fondurile să fie utilizate pentru a susține creșterea prezenței trupelor americane în Europa, inclusiv prezența prin rotație a unei unități de luptă din cadrul unei brigăzi de blindate în statele baltice, Polonia, România și Bulgaria.

Bugetul propus ar permite și o participare mai mare a forțelor americane la exercițiile și activitățile de antrenament desfășurate cu aliații și partenerii NATO în Europa.

Suplimentarea bugetului Inițiativei Europene de Reasigurare ar face posibilă desfășurarea a 6.850 de militari americani în Europa. aceștia urmând să participe la activități în acest teatru de operațiuni, inclusiv prin consolidarea temporare a prezenței în unele state NATO și participarea la exerciții.

Sursa: adevarul.ro