SUA iau în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing de anul viitor jpeg

SUA iau în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing de anul viitor

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 noiembrie 2021

Administraţia preşedintelui american Joe Biden analizează modalităţile în care să abordeze viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă care vor avea loc la Beijing anul viitor şi nu exclud posibilitatea unui boicot diplomatic, cu toate că deocamdată nu a fost luată o decizie definitivă, a informat presa locală, citată miercuri de EFE, relatează agerpres.ro.

Potrivit postului CNN, care citează surse neidentificate implicate în această decizie, subiectul nu a fost abordat la summitul virtual pe care l-au avut luni Biden şi omologul său chinez Xi Jinping.

The Washington Post a relatat că este de aşteptat ca Biden să aprobe în curând o recomandare de a nu trimite funcţionari americani la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În mod normal, Casa Albă trimite o delegaţie la ceremoniile de deschidere şi de închidere de la Jocurile Olimpice.

Congresmeni democraţi şi republicani, printre care şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au pledat în favoarea unui boicot diplomatic, în semn de protest pentru abuzurile împotriva drepturilor omului în China, aminteşte presa locală, potrivit EFE.

Iar unii republicani au susţinut chiar ideea ca nici măcar atleţii americani să nu participe la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat să se pronunţe marţi dacă ia în calcul boicotarea viitoarelor Jocuri Olimpice din China, care se desfăşoară pentru a doua oară la Beijing.

"Nu am nimic de adăugat pe acest subiect. Dar vă pot spune că (subiectul) nu a fost inclus în conversaţia (dintre Biden şi Xi)", le-a declarat jurnaliştilor subsecretarul de presă al Casei Albe, Andrew Bates.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a menţionat că SUA şi aliaţii lor sunt implicaţi în "conversaţii active" referitoare la modul în care să abordeze Jocurile Olimpice de Iarnă din China, aminteşte CNN. Evenimentul sportiv se va desfăşura la Beijing, între 4 şi 20 februarie 2022.