SUA desfăşoară pentru prima oară o armă nucleară de slabă putere pe un submarin, pentru a descuraja Rusia jpeg

SUA desfăşoară pentru prima oară o armă nucleară de slabă putere pe un submarin, pentru a descuraja Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 februarie 2020

Statele Unite au desfăşurat - pentru prima oară - o armă nucleară de putere slabă, la bordul unui submarin, vrând astfel să descurajeze Rusia să folosească armament similar, relatează AFP, citatată de adevarul.ro.

„Marina americană (US Navy) a desfăşurat focosul nuclear de slabă putere (de tip) W16-2 pe o rachetă balistică lansată dintr-un submarin”, a anunţat marţi într-un comunicat numărul doi în ierarhia Pentagonului John Rood. ”Adversari potenţiali, ca Rusia, cred că folosirea armelor nucleare de putere slabă le va oferi un avantaj asupra Statelor Unite şi aliaţilor şi partenerilor acestora”, a adăugat Rood, care confirma astfel informaţii dezvăluite de către un grup de experţi, Federation of American Scientists (FAS). La publicarea noii ”posturi nucleare” a Statelor Unite, în februarie 2018, Pentagonul a avertizat că va modifica aproximativ 50 de ogive nucleare, reducându-le puterea, şi le va îmbarca la bordul unor submarine, pentru a răspunde unei ameninţări percepute din partea Rusiei. Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să-şi modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând ţările europene de la frontierele sale şi ocolindu-şi obligaţiile pe care şi le-a asumat prin Tratatul de dezarmare New START. Acest tratat numără doar armele strategice care servesc drept fundament al doctinei disuadiunii bazate pe ”distrugerea reciprocă asigurată”. Aceste arme nucleare tactice - de o putere inferioară bombei de la Hiroshima - ar permite Moscovei să se afle în avantaj în faţa Occidentului în cazul unui conflict, întrucât Washingtonul ar ezita să răspundă cu o armă nucleară cu putere deplină, mult mai devastatoare. 

  Potrivit Washingtonului, Rusia se teme, de fapt, că ar fi rapid dominată în cazul unui conflict convenţional cu Occidentul. Pentru a compensa acest lucru, Moscova a adoptat o doctrină de ”escaladare-dezescaladare”, care ar consta în a folosi prima o armă nucleară de putere slabă, cu efecte mai limitate. Desfăşurarea americană a primei arme de acest tip este menită ”să consolideze disuasiunea” şi să dea Statelor Unite o capacitate de răspuns ”rapid şi mai puţin mortal”, adaugă Rood în comunicat. 

  ”O armă periculoasă” 

Ea ”demonstrează adversarilor potenţiali că o folosire limitată a armei nucleare nu prezintă niciun avantaj, pentru că Statele Unite pot răspunde în mod credibil şi decisiv oricărei ameninţări”, subliniază el. Focosul nuclear de tip W76-2 - care are o încărcătură explozivă estimată la cinci kilotone - a fost desfăşurat la sfârşitul lui 2019 la bordul submarinului USS Tennessee, care patrulează la Oceanul Atlantic, dezvăluiau săptămâna trecută doi experţi de la FAS, William Arkin şi Hans Kristensen. Este vorba despre o putere de trei ori mai mică decât cele 15 kilotone ale bombei de la Hiroshima şi care se compară prea puţin cu alte arme nucleare îmbarcate la bordul unor submarine americane de tipul USS Tennessee, a căror putere este de 455 sau 90 kilotone, precizează ei. 

Însă, departe de a oferi asigurări, faptul că acest tip de armament este mai puţin puternic îngrijorează, întrucât el va creşte probabilitatea de a fi folosit într-o bună zi. ”Unii consideră că acest focos nuclear este un răspuns dat strategiei ruse a «escaladării-dezescaladare» care va consolida disuasiunea şi va face mai puţin probabilă folosirea armei nucleare, iar alţii afirmă, din contră, că ea face utilizarea armei nucleare de către Statele Unite mai probabilă şi creşte riscul unuirăzboi nuclear”, conchidea luna trecută un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului. 

  În opinia experţilor de la Bulletin of the Atomic Scientists, acest nou focos nuclar este ”o armă periculoasă, bazată pe o reflecţie strategică proastă”. În cazul în care un submarin american ajunge să tragă o rachetă armată cu o ogivă redusă, inamicul nu va avea niciun mijloc să cunoască puterea armei care se îndreaptă către el, ceea ce va ridica o ”problemă de discriminare” - inamicul riscă să prevadă ceea ce este mai rău şi să răspundă cu o armă nucleară cu putere deplină, explică ei. Această nouă armă nucleară este desfăşurată în contextul în care preşedintele american Donald Trump tocmai a ridicat restricţiile impuse din 2014 armate americane în folosirea minelor antipersonal, autorizând utilizarea unei noi generaţii a acestor dispozitive - care ar fi în măsură să cruţe populaţii civile.