SUA au testat o rachetă care atinge de şase ori viteza sunetului   VIDEO jpeg

SUA au testat o rachetă care atinge de şase ori viteza sunetului - VIDEO

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 28 mai 2010

Forţele aeriene americane au anunţat că au testat miercuri, în Pacific, o rachetă de croazieră "hipersonică", care atinge de şase ori viteza sunetului, adică peste 7.000 de kilometri pe oră, relatează AFP, citată de Mediafax.

Sunt considerate zboruri hipersonice cele care încep de la viteza de 5 mach (de cinci ori viteza sunetului).

Acest tip de armament este conceput pentru a lovi ţinte situate la distanţe mari în mai puţin de o oră şi ar putea înlocui rachetele balistice actuale. Unii suspectează Statele Unite că ar vrea să facă din acestea arme nucleare.

Zborul-test al rachetei de tip X-15A Waverider a durat aproximativ 200 de secunde. Este vorba despre cea mai lungă durată realizată pentru un dispozitiv de acest tip. Precedentul record, de 12 secunde, a fost realizat de racheta de tip X-43 a NASA.

"Suntem mulţumiţi că am reuşit majoritatea testelor din prima misiune hipersonică a (rachetei ) X-15A", a declarat Charlie Brink, directorul programului.

El a declarat că acest progres în domeniul motoarelor este "echivalentă" cu trecerea de la avionul cu elice la cel cu reactor, după cel de al Doilea Război Mondial.

După aproximativ 200 de secunde, o "anomalie a survenit, iar zborul s-a încheiat", au precizat forţele armate aeriene, adăugând că inginerii săi lucrează pentru identificarea cauzelor problemei.

Waverider a fost lansată de la bordul unui bombardier de tip B-52, care a decolat de la baza Edwards din California. Aceasta a atins mai întâi viteza de 4, 8 Mach, cu ajutorul unui propulsor, după care a fost activat motorul special al rachetei. Concepută de Boeing şi Pratt and Whitney Rocketdyne, racheta a atins altitudinea de aproximativ 21.300 de metri.

Click aici pentru a urmări imagini din timpul testului