Strada Sforii din Brașov, cea mai îngustă stradă din România, redeschisă publicului / FOTO jpeg

Strada Sforii din Brașov, cea mai îngustă stradă din România, redeschisă publicului / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 septembrie 2018

Strada Sforii din Brașov a fost redeschisă publicului, weekendul trecut, după ce a fost închisă o lună și jumătate pentru restaurare. Cu o lungime de 80 de metri și p lățime cuprinsă între 1,11 și 1,35 metri, strada Sforii este un monument al Brașovului, fiind atestată documentar încă din secolul al XVII-lea.

Strada a fost renovată și reinventată în urma proiectului „Sfoara Brașovului“, fiind transformată într-un muzeu în aer liber, unde vor fi găzduite expoziții, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri și copii, precum și alte activități culturale, informează un comunicat al Primăriei Brașov.

Strada Sforii a fost construită ca o scurtătură pentru intervenția de urgență a pompierilor, între străzile Poarta Schei și Cerbului din cetatea Brașovului. Menționată pentru prima dată în documente din secolul al XVII-lea, Strada Sforii este cea mai îngustă stradă din România și pe locul trei între cele mai înguste din Europa.

Vezi cum arată acum Strada Sforii din Brașov

Foto: Primăria Brașov / Andrei Paul

Procesul de restaurare a fațadelor a început în 8 august și a pornit de la următoarele concepte:

► Strada Sforii – pasaj prin istorie – străjuită de clădiri monument istoric, strada își va spune povestea pe plăcuțele cu informații amplasate la cele două capete ale străzii.

► Strada Sforii – loc de observare și contemplare a frumuseții Tâmpei, vor fi reparate acoperișurile și jgheaburile, astfel încât Tâmpa va putea fi admirată și fotografiată din unghiuri neobișnuite.

► Strada Sforii – loc al dialogului – vizitatorii brașoveni și turiști, își pot scrie impresiile pe un panou de sticlă transparentă de 6 metri pătrați ce va fi amplasat de-a lungul unuia din pereții străzii.

► Strada Sforii – culoare și personalitate – lucrări de pictură murală realizate de artiști locali vor marca cele 23 ferestre care dau spre stradă.

► Strada Sforii – invitație la fotografii - o instalație urbană cu simbolul sforii care va fi amplasată la intrarea dinspre strada Cerbului, va semnaliza strada și va oferi cadrul pentru fotografii deosebite, cu perspectiva străzii Sforii pe fundal.