Ştiaţi că în România se cultiva grâu din preistorie? Iată dovada jpeg

Ştiaţi că în România se cultiva grâu din preistorie? Iată dovada

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 30 ianuarie 2012

Arheologii din Sălaj au descoperit semințe de grâu care erau cultivate în zona Leşmirului acum 6.000 de ani. Potrivit arheologului Ioan Bejinariu, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cantitatea de seminţe recuperată este de aproximativ 70 de grame şi toate semințele aparțin aceleiași specii de grâu, o varietate arhaică de grâu cultivată în preistoria Europei.

Descoperirea este una de referință, iar arheologii susțin că sunt rare cazurile în care s-au descoperit semințe de cereale în siturile arheologice, scrie Graiul Sălajului.

Potrivit lui Ioan Bejinariu, păstrarea semințelor în decursul mileniilor presupune condiții speciale ale solului.

Grâul a fost descoperit în cadrul săpăturilor arheologice la o așezare din zona localității Leşmir, comuna Marca, din judeţul Sălaj. Semințele erau acoperite de o lespede din micasist care servea drept râșniță.

Potrivit arheologului Ioan Bejinariu "este vorba de specia emmer (Triticum dicoccum) o varietate arhaică de grâu, cultivată în preistoria Europei".

"Emmer-ul este considerat grâul egiptenilor, care-l cultivau frecvent pentru productivitatea sa mare, dar mai ales datorită faptului că era rezistent la temperaturi ridicate şi dădea bune rezultate pe terenuri puţin fertile. Pentru perioada epocii cuprului, aceasta specie este mai rar atestată prin descoperiri pe teritoriul României. Grâul emmer a fost însă cultivat şi în timpurile istorice pe teritoriul României, fiind cunoscut drept grâu moale sau grâu alb", a spus Bejinariu.