Statul israelian aprobă începerea unui proiect turistic controversat în estul Ierusalimului jpeg

Statul israelian aprobă începerea unui proiect turistic controversat în estul Ierusalimului

📁 Antichitate
Autor: Ionuț Preda
🗓️ 11 aprilie 2014

AFP anunță că Ministerul Israelian de Interne au dat aviz pozitiv începerii construcției unui centru turistic într-un cartier majoritar musulman din estul Ierusalimului.

Contestat de comunitatea musulmană, proiectul centrului turistic – denumit Complexul Kedem –a fost avizat pe motivul că ”va face mai ușoară prezentarea descoperirilor arheologice din Israel publicului, iar ca atracție turistică va contribui la dezvoltarea orașului Ierusalim”.

Complexul ar urma să fie construit în cartierul majoritar islamic Silwan – în care există însă o serie de locuitori evrei aflați sub protecție militară.  Proiectul ar fi coordonat de organizația Elad, ce deține conduce situl arheologic al Orașului lui David, însă ce se ocupă și cu realizarea de metode pentru creșterea locuirii evreiești în estul Ierusalimului.

Locuitorii arabi ai cartierului acuză faptul că noul complex turistic maschează de făpt tentative de colonizare evreiască a cartierului. Sami Ershid, un avocat reprezentând locuitorii a acuzat de asemenea autoritățile israeliene de tentative de depalestinizare ale zonei, susținând faptul că islamicilor din regiune le sunt refuzate în mod constant acordarea avizurilor de construcție.