Statuia unei prințese descoperite în Egipt jpeg

Statuia unei prințese descoperite în Egipt

📁 Egiptul Antic
Autor: Andrei Tilimpea
🗓️ 19 martie 2014

O statuie întruchipând-o pe fata regelui Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon și conducător al Egiptului acum aproximativ 3, 350 de ani,   a fost gasită de o echipă de arheologi egipteni și europeni. Statuia prințesei Iset a fost gasită pe malul vestic al Nilului în partea sudică a orașului Luxor.  

Această descoperire este remarcabilă dat fiind și faptul că este prima reprezentare a lui Iset singură cu tatăl ei. Aceasta are o înălțime de doar 1, 7 metrii și  o lățime de doar 52 de cm. Aceasta face parte dintr-o statuie mult mai mare de peste 14 metrii înălțime care îl întruchipează pe  Amenhotep al III-lea deși acea parte a statuii fusese deja excavată în cadrul campaniilor anterioare, se precizează într-un comunicat al Ministerului Antichitățiilor Egiptene.

Statuia a fost descoperită între picioarele regelui așezat. Numele si titlul roial sunt inscripționate la picioarele ei, dar fața a avut de suferit datorită eroziunii.

Amenhotep al III-lea a fost contemporan cu o epocă a renașterii artei egiptene. Acesta a fost succedat de către fiul său Akhenaton, considerat de mulți ca fiind cel care a pornit prima religie monoteistă din istorie, de asemenea unele din cele mai mari monumente au fost construite în timpul domniei lui Amenhotep al III-lea.

Sursa:www.reuters.com