Statuia președintelui american Theodore Roosevelt va fi îndepărtată din fața Muzeului de Istorie Naturală din New York  jpeg

Statuia președintelui american Theodore Roosevelt va fi îndepărtată din fața Muzeului de Istorie Naturală din New York

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 iunie 2020

Muzeul de Istorie Naturală din New York va îndepărta statuia celui de-al 26-lea președinte al Statelor Unite, Theodore Roosevelt, care se află în fața intrării principale a instituției din 1940.

Monumentul îl reprezintă pe președintele Theodore Roosevelt călare, însoțit pe jos de un indian și un războinic african. Muzeul a considerat că statuia trebuie îndepărtată deoarece „prezintă explicit negrii și indigenii ca subjugați și inferiori rasial”, a declarat Bill de Blasio, primarul orașului New York. Edilii metropolei americane au acceptat cererea muzeului referitoare la îndepărtarea statuii. 

În schimb, Sala Biodiversității din Muzeul de Istorie Naturală din New York va fi redenumită după președinte, a cărui familie se numără printre fondatorii muzeului. În prezent, un stră-strănepot al lui Roosevelt este membru în consiliul de administrație al instituției.

Deocamdată nu a fost anunțată nicio decizie cu privire la soarta monumentului. Statuia a fost comandată în 1925, la șase ani după moartea președintelui Theodore Roosevelt, și instalată în 1940. 

Foto: Martin Dürrschnabel / commons.wikimedia.org

Theodore Roosevelt Denkmal jpg jpeg

Theodore Roosevelt a fost cel mai tânăr președinte din istoria SUA, la momentul depunerii jurământului având numai 42 de ani. El a fost primul preşedinte american care a primit premiul Nobel pentru pace, în 1906, pentru contribuţia pe care a avut-o la încheierea războiului ruso-japonez (1904-1905).

Roosevelt s-a remarcat prin personalitatea sa, prin vitalitatea cu care a condus ţara şi prin dorinţa de reformare, de adaptare la noile nevoi ale secolului XX.  După încheierea celui de-al doilea mandat (1909), s-a despărțit de Partidul Republican din cauza cauza viziunii sale politice, prea progresiste pentru formațiunea politică de orientare conservatoare, și a candidat din nou la președenție în 1912, din partea Partidului Progresiv, fără succes de această dată.