Statele Unite s au retras din Comitetul ONU pentru Drepturile Omului jpeg

Statele Unite s-au retras din Comitetul ONU pentru Drepturile Omului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2018

Statele Unite ale Americii au anunțat, marți, că se retrag din Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, susținând că această organizație este „ipocrită și care-și vede doar propriile interese”, informează Reuters.

Ambasadoarea SUA la ONU Nikki Haley (foto sus) a criticat Rusia, China, Cuba și Egiptul pentru zădărnicirea eforturilor depuse de Statele Unite în reformarea consiliului. Haley a condamnat și statele care împărtășesc aceleași valori ca SUA, dar „nu sunt dispuse să schimbe starea actuală a comitetului”.

De asemenea, ambasadoarea SUA la ONU a criticat atenția sporită pe care consiliul o oferă politicilor Israelului față de palestinieni. Pe același subiect, secretarul de Stat american Mike Pompeo a menționat că „de când a fost creat, consiliul a luat mai multe măsuri împotriva Israelului decât a tuturor celorlalte state la un loc”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aplaudat decizia SUA, catalogând comitetul drept „o organizație părtinitoare, ostilă, anti-israeliană, care și-a trădat propria misiune de a proteja drepturile omului”, relatează Adevărul.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a spus că regretă decizia SUA. „Arhitectura ONU a drepturilor omului joacă un rol foarte important în promovarea și protejarea drepturilor omului în toată lumea”, a precizat Guterres.