Spionajul britanic: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca/Oxford jpeg

Spionajul britanic: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca/Oxford

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2021

Rusia a furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca cu ajutorul unui spion, relatează The Sun, care citează serviciile secrete britanice, notează adevarul.ro.

Vaccinul rus Sputnik foloseşte aceeaşi tehnologie a vectorului viral ca şi cel creat de laboratoarele Oxford. Agenţiile de securitate cred că informaţiile privind vaccinul au fost sustrase de un agent rus care a acţionat pe teren şi a reuşit să copieze formula vaccinului. Anul trecut agenţiile de informaţii se arătau „95%” convinse că hackeri sponsorizaţi de guvernul rus au ţintit instituţii medicale americane, britanice şi canadiene pentru a fura date esenţiale despre vaccin.

Ministrul britanic de interne Damian Hinds a declarat luni: „Trăim într-o lume a activităţilor de stat ce caută să se angajeze în spionajul industrial şi economic. Ne confruntăm cu ameninţări de acest tip mai diversificate şi extinse decât altădată. Sunt state ce ar vrea să pună mâna pe informaţii sensibile între care şi secrete comerciale”. Rusia a fost prima ţară care a aprobat un vaccin anti-COVID-19, în august 2020. Vladimir Putin chiar a propus combinarea dozelor de vaccin Sputnik V şi AstraZeneca pentru „potenţarea” efectului lor.