Soția lui Goebbels avea origini evreiești jpeg

Soția lui Goebbels avea origini evreiești

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 22 august 2016

Potrivit unui document descoperit în arhivele din Berlin, tatăl Magdei Goebbels, soția liderului nazist Joseph Goebbels, era evreu. Documentul a fost descoperit de istoricul Olvier Hilmes și publicat recent în Bild. 

Până acum se credea că tatăl Magdei a fost inginerul Oskar Ritshel, care ar fi lăsat-o însărcinată pe mama ei, Auguste Behrend, în 1901, înaintea căsătoriei. Pe certificatul de naștere al Magdei apare însă doar numele mamei.

În 1904, Behrend și Ritschel au divorțat, iar Auguste s-a recăsătorit patru ani mai târziu cu afaceristul evreu Richard Friedlander. Documentul descoperit în arhivele berlineze este cartea de rezidență a lui Friedlander, potrivit căreia Magda era fiica lui biologică. 

Într-o notă din jurnalul lui Goebbels din anul 1934, ministrul Propagandei scria că soția sa a descoperit ceva șocant despre trecutului ei. Acum, specialiștii cred că acela a fost momentul în care Magda a aflat că mama ei avusese o legătură cu Friedlander înainte să-l cunoască pe Risthel.

După venirea la putere a naziștilor, Richard Friedlander a fost arestat și trimis la Buchenwald, unde a murit în 1939. Fiica sa nu a făcut niciun demers pentru a încerca să-l salveze.

În propaganda regimului, Joseph și Magda Goebbels erau portretizați drept „familia ariană ideală.”