Situaţie neclară în privinţa şefului contraspionajului chinez  A dezertat sau nu în SUA? jpeg

Situaţie neclară în privinţa şefului contraspionajului chinez. A dezertat sau nu în SUA?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 iunie 2021

Beijingul şi Washingtonul neagă informaţiile precum că şeful contraspionajului chinez, Dong Jingwei, ar fi dezertat în Statele Unite. Zvonul este întreţinut de site-uri conservatoare din Statele Unite, care susţin că oficialul chinez ar fi fugit din ţară în februarie, împreună cu fiica sa, şi ar fi dezvăluit deja numeroase secrete, inclusiv despre originea coronavirusului SARS-CoV-2, relatează adevarul.ro.

„Există zvonuri, la Washington şi la Londra, nimic substanţial deocamdată, precum că una dintre principalele figuri ale serviciilor secrete chineze, Dong Jingwei, ar fi dezertat în Statele Unite”, a scris acum o săptămână pe Twitter jurnalistul BBC John Simpson.

„Dacă este adevărat, am putea afla în curând dacă coronavirusul a plecat într-adevăr din laboratorul din Wuhan. Şi multe altele”, a adăugat jurnalistul britanic.

Zvonul despre dezertarea lui Don Jingwei (57 de ani), numit acum trei ani în postul de viceministru pentru Securitatea Statului, a apărut pe 4 iunie pe site-ul conservator de comentarii politice RedStar, apoi pe SpyTalk.

El a fost alimentat totodată de Han Lianchao, un fost funcţionar al Ministerului chinez de Externe care a fugit în Statele Unite după masacrul din Piaţa Tiananmen.

Potrivit lui Han, un militant pro-democraţie, dezertarea lui Dong s-a numărat printre subiectele discutate la întâlnirea din Alaska de pe 18 şi 19 martie între secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan cu omologii lor chinezi. Oficialii chinezi ar fi solicitat predarea lui Dong, dar Blinken şi Sullivan ar fi declarat că acesta nu se află în Statele Unite.

Ar fi vorba de o dezertare foarte stânjenitoare pentru China, survenind în contextul în care Joe Biden a cerut o nouă anchetă asupra originilor pandemiei şi înainte de sărbătorirea centenarului Partidului Comunist Chinez.

Conform site-urilor care rostogolesc zvonul, Dong Jingwei ar şti numeroase informaţii secrete despre regimul Xi Jinping şi ar deţine probe în dezbaterea privind originile pandemiei. El ar fi fugit în Statele Unite via Hong Kong.

Însă Washingtonul şi Beijingul neagă aceste informaţii.

South China Morning Post, un ziar al regimului Xi, a publicat săptămâna trecută un articol în care afirmă că Dong Jingwei a cerut Beijingului să-şi intensifice eforturile pentru a prinde forţele „anti-chineze” din ţară.

Contul de pe platforma Weibo a Comisiei Centrale de Afaceri Juridice şi Politice susţine de asemenea că Dong i-a avertizat recent pe spionii din subordinea sa să fie atenţi la „persoanele din interior” care interacţionează cu forţe „anti-chineze”.

Conform Newsweek, care citează surse oficiale chineze şi americane, informaţiile referitoare la această dezertare nu sunt adevărate. Dong Jingwei chiar ar fi avut o apariţie publică, miercuri. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, Dong a participat miercuri la o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.

Un oficial guvernamental american a spus pentru Newsweek că informaţiile despre dezertarea lui Dong „nu sunt exacte”, dar a refuzat să ofere detalii. O a doua sursă guvernamentală americană, care a vorbit de asemenea sub condiţia anonimatului, a declarat la rândul ei că relatările despre fugă sunt „absolut neadevărate”. Ea a dat ca exemplu participarea lui Dong la 18 iunie la un seminar de contraspionaj în China. Însă nu există nicio fotografie de la acel eveniment, şi nici detalii despre ora şi locul desfăşurării seminarului, menţionează Newsweek.