Simon Bolivar, otrăvit cu arsenic? jpeg

Simon Bolivar, otrăvit cu arsenic?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 10 mai 2010

Simon Bolivar, liderul politic al Americii de sud în secolul al XIX-lea, a murit, probabil, otravit cu arsenic şi nu de tuberculoză. Nu se exclude posibilitatea ca acesta să fi fost asasinat, conform celui mai recent studiu publicat despre viaţa marelui om politic.

Bolivar, sclipitorul tactician militar, care a eliberat mare parte din continentul sud-american de conducerea spaniolă, a murit la 47 de ani în Santa Marta, Columbia, pe 17 decembrie 1830.

El suferea de o boală misterioasă despre care se credea atunci că ar fi o formă de tuberculoză. În ultimele zile de viaţă era foarte slăbit, tuşea şi nu se putea ridica din pat. Când a murit, era în drum spre Europa, după ce a supravieţuit unei tenatative de asasinat în urma cu doi ani.

Bolivar, cunoscut ca "El Libertador, " este al doilea ca personalitate cunoscută în America Latină, după Iisus.

Dr. Paul Auwaerter, specialist în boli infecţioase la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland a studiat cu atenţie simptomele lui Bolivar. Acestea includeu o piele închisă la culoare, o pierdere mare în greutate, oboseală, tuse, pierderea cunoştinţei, dureri de cap persistente.

El consideră că starea lui Bolivar era provocată de arsenic, care se poate să fi intrat în organism prin consumarea de apă contaminată sau prin otravire când doctorii au încercat sa vindece durerile de cap sau hemoroizii.

"Bolivar a petrecut mult timp în Peru, iar acolo au fost găsite multe mumii testate pozitiv pentru un nivel mare de arsenic. Aceasta arată posibilitatea ca apa din Peru să aibă asemenea niveluri ce să ducă la o otrăvire", arată Auwaerter, care nu excludea crima, deşi o consideră improbabilă.

Sugestia că moartea lui Bolivar a fost provocată de arsenic a fost preluată de preşedintele venezuelean Hugo Chavez a cărui mişcare Revoluţia Bolivariană îl are pe acesta ca sursa de inspiraţie.

Chavez pretinde că aceasta susţine teoria sa că Bolivar, care este născut în Venezuela, a fost asasinat de oligarhii columbieni.

Chavez susţine că Bolivar a fost ucis de un rival politic columbian, Francisco de Santander, fost prieten si aliat.