Separatiștii proruși din estul Ucrainei anunță înființarea unui nou stat: Malorusia jpeg

Separatiștii proruși din estul Ucrainei anunță înființarea unui nou stat: Malorusia

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 18 iulie 2017

Cele două republici separatiste din Estul Ucrainei au anunțat fuziunea într-o nouă formațiune statală, pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Aleksandr Zaharcenko, a anunțat înființarea unui nou stat: Malorusia (Rusia Mică).

”Regimul de la Kiev nu este în stare să pună capăt războiului civil… propunem înființarea statului Malorusia. Malorusia este un nou stat independent. Perioada de tranziție va dura până la trei ani”, a declarat Zaharcenko, conform sputnik.md.

Malorusia sau Rusia Mică a fost numele dat unei părţi a teritoriului Ucrainei până la sfârşitul secolului al XIX-lea. După dezintegrarea Imperiului Rus, odată cu unirea tuturor teritoriilor locuite de ucraineni într-o singură unitate administrativă, denumirea a ieşit din uz.

Rusia nu a emis încă o poziţie oficială în legătură cu anunţul separatiştilor. Comentând anunțul separatiștilor, președintele Ucrainei a declarat că ”Ucraina își va restabili suveranitatea asupra Donbasului și Crimeei”.

În anul 2014, locuitorii regiunilor Donețk și Lugansk nu au recunoscut legitimitatea înlăturării de la putere a președintelui Viktor Ianukovici. Aceste regiuni și-au proclamat suveranitatea și au intrat în conflict cu Kievul. Potrivit unor estimări ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), circa 10.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict.