Sediul Parlamentului European din Strasbourg va fi transformat în centru de testare COVID 19 jpeg

Sediul Parlamentului European din Strasbourg va fi transformat în centru de testare COVID-19

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 aprilie 2020

Sediul Parlamentului European din Strasbourg va fi pus la dispoziția autorităților franceze pentru a fi folosit ca centru de testare a COVID-19, a anunțat David Sassoli, președintele PE.

„În cooperare cu autorităţile franceze, am pus la dispoziţie sediul Parlamentului European din Strasbourg pentru a fi folosit ca centru de testare şi consultați pentru Covid-19. Suntem alături de oraşul gazdă şi de cetăţenii săi în aceste vremuri dificile”, a scris președintele Parlamentului European, pe Twitter.

Parlamentul European va organiza o sesiune plenară extraordinară pe 16 și 17 aprilie

Președintele PE și liderii grupurilor politice au decis să organizeze o sesiune plenară extraordinară pentru a continua activitatea cu privire la măsurile speciale de combatere a pandemiei.

În cadrul reuniunii la distanță din dimineața zilei de astăzi, Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice (Conferința președinților) au convenit să convoace o sesiune plenară extraordinară joi 16 și vineri 17 aprilie la Bruxelles.

Agenda sesiunii cuprinde o dezbatere cu Consiliul și Comisia și un vot privind o rezoluție referitoare la o acțiune coordonată a UE de combatere a pandemiei COVID 19 și a consecințelor acesteia. De asemenea, PE este pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situația creată de pandemie.

Conferința președinților a actualizat calendarul activităților PE introducând date suplimentare pentru reuniunile la distanță ale organelor de conducere ale PE, ale comisiilor și ale grupurilor politice.

Liderii grupurilor politice și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile de urgență adoptate recent în Ungaria. Majoritatea grupurilor au solicitat Președintelui Sassoli să transmită aceste preocupări într-o scrisoare adresată Comisiei, prin care să-i solicite să evalueze situația și să ia în considerare activarea procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Această procedură ar permite UE să se asigure că valorile fundamentale europene nu sunt expuse riscurilor.

Sistemul de vot la distanță și măsurile de protejare a sănătății

Măsurile de precauție actuale adoptate de Parlamentul European pentru a limita răspândirea COVID-19 nu afectează activitatea legată de prioritățile legislative ale instituției. Activitățile de bază sunt reduse, dar sunt menținute pentru a asigura menținerea funcțiilor legislative, bugetare și de control ale instituției.

Parlamentul a decis să introducă un sistem alternativ de vot la distanță. Din motive legate de sănătatea publică, acesta va permite organizarea voturilor cu garanții adecvate pentru a se asigura că voturile membrilor sunt individuale, personale și gratuite.