Secretul Marii Piramide ar putea fi aflat în 2012 jpeg

Secretul Marii Piramide ar putea fi aflat în 2012

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 12 decembrie 2011

După aproape două decenii de încercări eșuate, e foarte posibil ca anul viitor cercetătorii să afle în sfârșit ce se află în spatele ușilor secrete din inima Marii Piramide din Egipt.

Noi informații cu privire la acest vechi mister ar fi trebuit să fie scoase la iveală anul acesta, după o explorare robotizată a piramidei vechi de 4500 de ani. Însă tulburările din Egipt au oprit temporar proiectul, în faza sa cea mai promițătoare, după ce specialiștii obținuseră prima imagine din spatele ușilor misterioase ale piramidei.

Acum, Consiliul Suprem al Antichităților, condus cândva de controversatul, dar carismaticul Zahi Hawass (poreclit Indiana Jones al Egiptului), a început să acorde din nou permisiuni pentru noi cercetări. ”Trebuie să depunem din nou dosarul pentru a putea continua. Momentan așteptăm ca diversele comitete să ne dea oficial permisiunea.”, a declarat Shaun Whitehead, de la compania care se ocupă cu programul de explorare robotizată.

Construită pentru faraonul Keops, Marea Piramidă este singura minune a lumii păstrată până în zilele noastre. Încă de când au fost descoperite în 1872, cele patru puțuri înguste din interiorul piramidei au fost un adevărat mister pentru arheologi. Două dintre acestea, aflate în partea superioară a piramidei, merg dinspre Camera Regelui spre suprafață. Însă celelalte două, unul pe partea de sud, iar altul pe cea de nord, se pierd în interiorul structurii, iar arheologii n-au reușit încă să rezolve acest mister.

Se crede că aceste puțuri ar fi pasaje ritualice prin care sufletul faraonului călătorea după moarte. Ele au rămas neexplorate până în 1993, când inginerul german Rudolf Gantenbrink a trimis un robot prin puțul sudic. După o urcare de 64 de metri din inima pramidei, robotul s-a oprit în fața unei plăci de calcar decorate cu două ace din cupru. Nouă ani mai târziu, același puț a fost din nou explorat, iar televiziunea a  transmis în direct imaginile din interiorul piramidei. Tot cu ajutorul unui robot, a fost forată o gaură în placa de calcar, însă s-a dovedit că în spatele acesteia era...o altă ușă. Ziua următoare, robotul a fost trimis prin puțul de nord, dar tot după circa 64 de metri s-a oprit în fața unei alte plăci de calcar, și aceasta decorată cu două ace din cupru.

Acest proiect, denumit Djedidupă numele magicianului pe care faraonul Keops l-a consultat atunci când s-au făcut planurile piramidei, a mers mai departe în explorarea piramidei decât orice alt proiect. Specialiștii implicați sunt convinși că anul viitor vor putea descifra în sfârșit misterul piramidei.

Sursa:http://news.discovery.com