Secretul longevității Cavalerilor Templieri jpeg

Secretul longevității Cavalerilor Templieri

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 11 aprilie 2016

Secretul longevității cavalerilor templieri a stat în dieta lor, spun cele mai recente cercetări. Specialiștii au analizat obiceiurile alimentare ale celui mai cunoscut ordin militar religios din Evul Mediu pentru a afla de ce trăiau mai mult decât contemporanii lor. Dieta cavalerilor era alcătuită în principal din fructe, legume, leguminoase și carne de pește, cu un consum moderat de vin amestecat cu pulpă de aloe. 

Născut la începutul secolului al XII-lea pentru protejarea pelerinilor creștini care mergeau la Ierusalin, acest ordin militar religios a strâns averi fabuloase prin acumularea de proprietăți, dar și prin activități bancare. A intrat însă în declin după recucerirea Țării Sfinte de către musulmani și a fost suspendat după acuzații de erezie în 1314, când Marele Maestru  Jacques De Molay a fost ars pe rug. 

Studiul, publicat în periodicul Digestive and Liver Disease, a urmărit secretul longevității cavalerilor templieri, care trăiau mult mai mult decât contemporanii lor, a căror speranță de viață era de 25-40 de ani.

Astfel, longevitatea părea să fie o caracteristică neobișnuită a templierilor. Sunt cunoscute cazurile lui Hugues de Payens, cofondator și Mare Maestru al Ordinului, care a murit la vârsta de 66 de ani;Geoffrey de Charney, executat la 63 de ani, sau Jacques De Molay, care avea 67 de ani atunci când a fost ars pe rug.

„Longevitatea excepțională a Cavalerilor Templieri a fost în general atribuită unui dar divin”, a declarat Francesco Franceschi de la Universitatea Catolică din Roma. 

Explicația ar fi însă una mai simplă și mai rațională. Cavalerii templieri aveau alte obiceiuri alimentare și de igienă față de contemporanii lor, și asta i-ar fi ajutat să trăiască mai mult. „Spălarea mâinilor înainte de masă era obligatorie. Mai mult, sala de mese era mereu foarte curată. Cât despre mâncare, vânatul era interzis. Peștele, lactatele, uleiul de măsline și fructele proaspete erau foarte apreciate”, a mai declarat Franceschi. Aceste obiceiuri difereau foarte mult de obiceiurile oamenilor de rând, care aveau o dietă foarte bogată în grăsimi și calorii, care cauza diverse boli, precum diabet sau gută. 

Cavalerii templieri trebuiau să urmeze o dietă sănătoasă, altfel nu ar fi putut lupta. 

Cercetătorii au analizat diverse documente și au aflat că templierii mâncau carne doar de trei ori pe săptămână, evitând cărnurile la grătar (astăzi dovedite ca fiind cancerigene) care se aflau pe mesele nobililor medievali. În schimb, ei consumau carne de pește și multe leguminoase. 

În fine, templierii consumau foarte puțin vin, pe care îl amestecau cu pulpa de aloe, o plantă cu proprietăți antiseptice și antibacteriene.