Schimbări istorice în ierahia sistemului nostru solar jpeg

Schimbări istorice în ierahia sistemului nostru solar

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 31 august 2021

Oamenii de știință au descoperit cel mai apropiat vecin al Soarelui nostru, relatează Forbes.

Folosind un nou telescop construit în Chile, astronomii au descoperit asteroidul cu cea mai rapidă orbită detectată vreodată, acesta apropiindu-se mai mult de Soare decât planeta Mercur.

Deși acesta își finalizează rotația în jurul stelei noastre în doar 113 zile, un interval mai lung decât al celor 88 de zile în care o face Mercur, asteroidul 2021 PH27 are o orbită eliptică și puternic înclinată care traversează atât orbita lui Mercur cât și a lui Venus.

2021 PH27 are diametrul de aproximativ un kilometru și se apropie la 20 de milioane de kilometri de Soare, distanță la care ajunge la o temperatură de 500 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a topi plumbul.

Asteroidul tocmai a trecut de cealaltă parte a Soarelui și nu va mai fi vizibil din nou până la începutul anului viitor.

Astronomii plănuiesc mai multe observații ale sale pentru a stabili orbita sa precisă, ceea ce va permite denumirea sa oficială.

Origine necunoscută

Descoperirea 2021 PH27 este importantă fiindcă îi va ajuta pe oamenii de știință să calculeze ce asteroizi ar putea lovi Pământul în viitor.

„Înțelegerea populației de asteroizi este importantă pentru a completa recensământul de asteroizi din apropierea Pământului, inclusiv a unora care au cea mai mare probabilitate de a lovi Pământul și care s-ar putea apropia de acesta în timpul zilei și care nu pot fi descoperiți cu ușurință”, afirmă Scott S. Sheppard de la Institutul de la Instituția Carnegie pentru Știință.

Sheppard a descoperit 2021 PH27 în imagini capturate la amurg de astronomii Ian Dell'Antonio și Shenming Fu de la Universitatea Brown cu ajutorul unei camere de 570 de megapixeli și unui telescop de la Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile.

Deși originea 2021 PH27 rămâne un mister, există câteva teorii cu privire la aceasta.

„Cel mai probabil 2021 PH27 a fost dislocat din centura principală de asteroizi dintre Jupiter și Marte și gravitația planetelor din Sistemul Solar interior i-au modelat orbita în configurația actuală”, afirmă Sheppard.

Acesta mai spune însă că, ținând cont de înclinația puternică de 32 de grade a asteroidului, este posibil ca acesta „să fie o fostă cometă din Sistemul Solar exterior care s-a apropiat prea mult de una din planete pe măsură ce călătoria sa l-a adus în apropierea Sistemului Solar interior”.

Astronomii suspectează că 2021 PH27 va fi distrus de o coliziune cu Mercur, Venus sau Soarele însă că aceasta ar putea avea loc doar peste milioane de ani.